Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
MRI van spier en ruggenmerg als biomarker voor SMA

Voor SMA worden inmiddels meerdere mogelijke geneesmiddelen getest bij patiënten. Maar om de werkzaamheid van deze geneesmiddelen te beoordelen, zijn gevoelige meetinstrumenten nodig. In dit onderzoek wordt de bruikbaarheid van MRI als meetinstrument onderzocht. Zo kan sneller en beter worden beoordeeld of een nieuw middel een veelbelovende kandidaat is of niet.

Achtergrond van het onderzoek

SMA vertoont een grote variatie in ernst. Zo worden er op grond van leeftijd en ernst vier typen SMA onderscheiden. Deze grote variatie maakt het moeilijk om bij alle patiënten dezelfde meetmethode te gebruiken om voor- of achteruitgang te meten. Daarnaast is de achteruitgang van spierkracht vaak alleen te meten is met grote tussenpozen. Gevoelige meetinstrumenten zijn nodig om de werkzaamheid van mogelijke geneesmiddelen voor SMA te testen.

Doel van het onderzoek

MRI is een gevoelige techniek voor het vastleggen van veranderingen in allerlei weefsels, waaronder spieren en het zenuwstelsel. In dit onderzoek wordt gekeken of MRI van spieren en ruggenmerg gevoelig genoeg is om de verschillen in ernst en de veranderingen in de loop van een jaar vast te leggen. Hiervoor zal bij een groep van 30 patiënten met SMA (type 2 en 3) en eenzelfde aantal gezonde controles, de bruikbaarheid van verschillende MRI technieken worden onderzocht. Het belangrijkste doel van het onderzoek is om de meest gevoelige techniek(en) te selecteren. Onderzoekers willen met dit onderzoek een gevoelig meetinstrument selecteren dat gebruikt kan worden om de werkzaamheid van nieuwe geneesmiddelen bij patiënten te testen. Zo kan sneller en beter worden beoordeeld of een nieuw middel een veelbelovende kandidaat is of niet.

Meer onderzoek mogelijk dankzij ‘SMA de wereld uit!’

Met ‘SMA de wereld uit!’ zamelen we geld in voor extra wetenschappelijk onderzoek naar SMA. Dat kan onderzoek zijn naar genezing of, totdat het zover is, om de gevolgen van de ziekte te kunnen behandelen. Het ultieme doel is een behandeling voor SMA mogelijk te maken voor iedereen! Help jij mee het volgende onderzoek mogelijk te maken?

Tussentijdse resultaten

De onderzoekers hebben 22 patiënten en 19 gezonde controles verzameld die aan het onderzoek meedoen. Inmiddels is de tweede fase van de studie ingegaan, waarbij de deelnemers na 1 jaar worden teruggezien voor hun vervolgscan.

Over het onderzoek

Onderzoek
Meten van de spierziekte
Meten van de spierziekte

1 januari 2017 gestart

Onderzoeker

Prof. dr. Ludo van der Pol, dr. ir. Martijn Froeling & prof. dr. Jeroen Hendrikse

Locatie

UMC Utrecht

Kosten

€ 250.000,-

Prof. dr. Ludo van der Pol

Ludo van der Pol is neuromusculair neuroloog in het UMC Utrecht. Hier behandelt hij kinderen en volwassenen met een spierziekte. Daarnaast doet hij onderzoek naar met name de spierziekte SMA.

Onderzoek naar SMA

Op weg naar therapie op maat voor SMA

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Elk jaar gaan er ruim 28.000 collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd!

Een actie starten

Een actie opzetten kost maar één minuut, en wij helpen je graag om je actie tot een succes te maken.

Doneren

Met jouw steun kunnen we meer wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten financieren.