Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
MRI voor de diagnose van CIDP en MMN

De diagnose van CIDP en multifocale motore neuropathie (MMN) is niet makkelijk te stellen. In dit onderzoek worden MRI-technieken ontwikkeld die gebruikt kunnen worden voor de diagnose van CIDP en MMN.

Achtergrond van het onderzoek

CIDP en MMN zijn zeldzame aandoeningen van de zenuwen, die te behandelen zijn met medicijnen die de afweer onderdrukken. De diagnose van beide spierziekten kan lastig zijn en daardoor lang duren. Bij de diagnostiek wordt gebruik gemaakt van het zenuwgeleidingsonderzoek (EMG). Hiermee wordt de activiteit gemeten van de zenuw die de spier aanstuurt. Dit onderzoek is vaak onaangenaam voor patiënten en bovendien pikt het afwijkingen niet altijd op. Een mogelijk alternatief voor EMG is MRI. Bij een MRI-scan worden er foto’s gemaakt van doorsneden van het lichaam. Deze techniek is echter nog niet gevoelig genoeg om EMG te kunnen vervangen.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om MRI-technieken te ontwikkelen die gevoelig genoeg zijn voor het stellen van de diagnose CIDP of MMN. Daarnaast wordt gekeken of met een speciale vorm van MRI (DTI) het ziekteproces in de zenuwen van mensen met MMN en CIDP onderzocht kan worden.

Tussentijdse resultaten

Uit de resultaten van de eerste twee jaar blijkt dat MRI-scans lastig ‘op het oog’ te beoordelen zijn, zelfs door ervaren radiologen. De onderzoekers hebben daarom een nieuwe meetmethode bedacht voor de beoordeling van MRI-scans. Deze meetmethode blijkt betrouwbaar en makkelijk uit te voeren in de praktijk, ook voor minder ervaren radiologen. Daarnaast hebben de onderzoekers ontdekt dat met deze nieuwe meetmethode meer patiënten gediagnosticeerd kunnen worden, die een mogelijk behandelbare polyneuropathie hebben. Soms zal dus naast de gebruikelijke onderzoeken – het EMG en een echografie van de zenuwen – ook een MRI nodig zijn om de juiste diagnose te stellen. Ten slotte hebben de onderzoekers met DTI, een speciale vorm van MRI, naar de structuur van de zenuwen gekeken. Deze structuur lijkt te verschillen tussen mensen met MMN en CIDP. Dit helpt de onderzoekers beter te begrijpen wat er precies gebeurt in de zenuwen bij MMN en CIDP.

Over het onderzoek

Onderzoek
Herkennen van de spierziekte
Herkennen van de spierziekte

1 maart 2018 gestart

Onderzoeker

Prof. dr. Ludo van der Pol, dr. Stephan Goedee, prof. dr. Jeroen Hendrikse & dr. Martijn Froeling

Locatie

UMC Utrecht

Kosten

€ 250.000,-

Prof. dr. Ludo van der Pol

Ludo van der Pol is neuromusculair neuroloog in het UMC Utrecht. Hier behandelt hij kinderen en volwassenen met een spierziekte. Daarnaast doet hij onderzoek naar met name de spierziekte SMA.

Onderzoek naar CIDP

Uitkomstmaten voor GBS en CIDP

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Elk jaar gaan er ruim 28.000 collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd!

Een actie starten

Een actie opzetten kost maar één minuut, en wij helpen je graag om je actie tot een succes te maken.

Doneren

Met jouw steun kunnen we meer wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten financieren.