Logo SpierfondsLogo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Natuurlijk beloop van LAMA2- en SELENON-gerelateerde spierziekten

Natuurlijk beloop van LAMA2- en SELENON-gerelateerde spierziekten

Terug naar alle lopende onderzoeken

De nauwgezette opvolging van patiënten met LAMA2- of SELENON-gerelateerde spierziekten gedurende anderhalf jaar stelt onderzoekers in staat om verder onderzoek te doen naar het verloop van deze zeldzame erfelijke spierziekten.

Achtergrond van het onderzoek

Congenitale myopathieën zijn spierziekten die bij de geboorte worden geërfd. Dit geldt ook voor de twee zeldzame erfelijke spierziekten LAMA2- en SELENON-gerelateerde spierziekten. Bij beide spierziekten zijn de meest voorkomende symptomen het langzaam achteruitgaan van de spierkracht, ademhalingsproblemen en stijfheid van de wervelkolom. Momenteel is er geen genezende behandeling beschikbaar voor deze aandoeningen, maar er zijn veelbelovende onderzoeken gaande. Het is van groot belang om voorbereid te zijn op het testen van een kandidaatmedicijn bij mensen (klinische trials), wat naar verwachting binnen vijf jaar zal plaatsvinden.

Doel van het onderzoek

Gedurende anderhalf jaar zijn patiënten met LAMA2- of SELENON-gerelateerde spierziekten onderzocht in de LAST STRONG studie. Hierbij hebben zij een reeks testen ondergaan, waaronder functietesten, spierecho’s, MRI’s, ademhalingstesten, echo’s van het hart, botdichtheidsscans en verschillende vragenlijsten, die specifiek op de individuele patiënt waren afgestemd. De nauwgezette opvolging van deze patiënten gedurende anderhalf jaar stelt onderzoekers in staat om verder onderzoek te doen naar het verloop van deze zeldzame erfelijke spierziekten. Aangezien beide spierziekten een langzaam progressief karakter hebben, is het noodzakelijk om de metingen op langere termijn te herhalen om de verschillen in ziekteprogressie vast te stellen. De onderzoekers zullen de metingen na 3 en 5 jaar herhalen, waarbij zowel de patiënten die eerder hebben deelgenomen als nieuwe patiënten kunnen meedoen. Met dit vervolgonderzoek hopen de onderzoekers het ziekteverloop nog beter te kunnen beschrijven en de inzichten te gebruiken om de zorg te verbeteren.

Tussentijdse resultaten

Dit onderzoek is nog niet gestart.

Over het onderzoek

Onderzoek
Meten van de spierziekte
Meten van de spierziekte

-

Onderzoeker

Dr. Nicol Voermans

Locatie

Radboudumc

Kosten

-

Dr. Nicol Voermans

Dr. Nicol Voermans

Nicol Voermans is neuroloog in het Radboudumc. Hier doet ze onderzoek naar het ziektebeloop en ziektebeeld van congenitale myopathieën.

Onderzoek naar congenitale myopathieën

Natuurlijk beloop van spiervermoeibaarheid bij congenitale myopathieën
Natuurlijk beloop van spiervermoeibaarheid bij congenitale myopathieën

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Collecteren

Elk jaar gaan er ruim 28.000 collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd!

Een actie starten

Een actie starten

Een actie opzetten kost maar één minuut, en wij helpen je graag om je actie tot een succes te maken.

Doneren

Doneren

Met jouw steun kunnen we meer wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten financieren.