• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Opsporing van paranodale antistoffen bij GBS en CIDP

Opsporing van paranodale antistoffen bij GBS en CIDP

Terug naar alle lopende onderzoeken

Een deel van de mensen met GBS en CIDP maakt zogenoemde paranodale antistoffen aan. Zij reageren vaak slecht op de standaardbehandeling, maar kunnen wel spectaculair verbeteren na behandeling met agressievere immunotherapieën. In dit onderzoek wordt daarom een diagnostische test ontwikkeld die mensen met paranodale antistoffen snel kan opsporen zodat de juiste behandeling gekozen kan worden.

Achtergrond van het onderzoek

In de laatste tien jaar zijn er nieuwe antistoffen ontdekt bij mensen met immuun-gemedieerde neuropathieën, zoals het Guillain-Barré syndroom (GBS) en CIDP. Deze ‘paranodale antistoffen’ zijn ziekmakend en verstoren de signaaloverdracht van de zenuwen. Patiënten die deze antistoffen aanmaken, reageren vaak slecht op de standaardbehandeling, maar kunnen wel spectaculair verbeteren na behandeling met agressievere immunotherapieën. Voor een optimale behandeling is het dus zeer relevant om patiënten met deze paranodale antistoffen te herkennen. Daar is op dit moment nog geen goede test voor. De methodes die nu gebruikt worden duren lang, zijn bewerkelijk en zijn subjectief. Dat vertraagt het starten van de juiste therapie. Daarnaast is het onduidelijk waarom mensen met paranodale antistoffen zo anders reageren op therapie.

Doel van het onderzoek

In dit onderzoek wordt een nieuwe diagnostische test ontwikkeld om patiënten met paranodale antistoffen te herkennen. Dat doen de onderzoekers samen met Bühlmann Laboratories, een bedrijf gespecialiseerd in het maken van diagnostische testen.

Tussentijdse resultaten

De eerste tussentijdse resultaten zullen in de loop van 2024 bekend worden.

Over het onderzoek

Onderzoek
Herkennen van de spierziekte
Herkennen van de spierziekte

1 juni 2023 gestart

Onderzoeker

Dr. Ruth Huizinga & dr. Christian-Benedikt Gerhold

Locatie

Erasmus MC & Bühlmann Laboratories

Kosten

€ 445.088,- (medegefinancierd met PPS-toeslag die door Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health, beschikbaar is gesteld aan het Spierfonds ter stimulering van publiek-private samenwerkingen)

Dr. Ruth Huizinga

Dr. Ruth Huizinga

Ruth Huizinga is neuro-immunoloog in het Erasmus MC. Hier doet ze onderzoek naar immuun-gemedieerde aandoeningen van het perifere zenuwstelsel, met name het Guillain-Barré syndroom (GBS).

Onderzoek naar Guillain-Barré syndroom

De rol van complement in immuun-gemedieerde neuropathieën
De rol van complement in immuun-gemedieerde neuropathieën

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Collecteren

Elk jaar gaan er duizenden collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd.