• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Patiëntenregistratie en natuurlijk beloop van dunnevezelneuropathie

Patiëntenregistratie en natuurlijk beloop van dunnevezelneuropathie

Terug naar alle lopende onderzoeken

Dunnevezelneuropathie (DVN) is een aandoening waarbij de dunste zenuwvezels in het lichaam zijn beschadigd. Het doel van dit onderzoek is het opzetten van een landelijke DVN-registratie om goed voorbereid te zijn op de komst van nieuwe klinische behandelingen.

Achtergrond van het onderzoek

Dunnevezelneuropathie (DVN) is een aandoening waarbij de dunste zenuwvezels in het lichaam zijn beschadigd. Dit leidt onder andere tot pijnklachten en gevoelsstoornissen. Verschillende aandoeningen worden in verband gebracht met DVN, waaronder afwijkingen in het erfelijk materiaal. Hoewel het oorzakelijk verband nog niet geheel duidelijk is, wordt steeds meer bekend over het ziektemechanisme en daardoor kunnen gerichte behandelingen worden ontwikkeld. Voordat de werkzaamheid van nieuwe behandelingen getest kan worden, moet duidelijk zijn wat het natuurlijk beloop van DVN is. Daarnaast moeten we weten hoe we het effect van mogelijke behandelingen het beste kunnen meten. Een registratie waarin alle gegevens over DVN verzameld kan worden vormt hiervoor de basis.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is het opzetten van een landelijke DVN-registratie om goed voorbereid te zijn op de komst van nieuwe klinische behandelingen. Zowel patiënten die in het verleden de diagnose DVN hebben gekregen, als patiënten die tijdens het onderzoek de diagnose krijgen, kunnen deelnemen aan de registratie. Artsen en verpleegkundig specialisten van het DVN expertisecentrum zullen eenmalig medische en persoonsgegevens invoeren. Tegelijkertijd wordt patiënten gevraagd verschillende vragenlijsten in te vullen. Daarnaast zal bij een subgroep van 100 patiënten, die tijdens het onderzoek de diagnose DVN krijgen, jaarlijks verschillende metingen worden uitgevoerd. Op basis van de verkregen gegevens uit de landelijke registratie kan het natuurlijk beloop van DVN in kaart worden gebracht en betrouwbare meetresultaten worden ontwikkeld.

Aanmelden voor de DVN-registratie kan via de website van het DVN Expertisecentrum.

Tussentijdse resultaten

Dit onderzoek is recent gestart.

Over het onderzoek

Onderzoek
Meten van de spierziekte
Meten van de spierziekte

1 oktober 2022

Onderzoeker

Dr. Janneke Hoeijmakers

Locatie

Maastricht UMC+

Kosten

€ 280.000,-

Dr. Janneke Hoeijmakers

Dr. Janneke Hoeijmakers

Janneke Hoeijmakers is neuromusculair neuroloog in het Maastricht UMC+. Hier behandelt ze kinderen en volwassenen met een spierziekte. Daarnaast doet ze onderzoek naar spierziekten, met name naar dunnevezelneuropathie.

Onderzoek naar dunnevezelneuropathie

Het in beeld brengen van pijn bij dunnevezelneuropathie met fMRI
Het in beeld brengen van pijn bij dunnevezelneuropathie met fMRI

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Collecteren

Elk jaar gaan er duizenden collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd.