• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Magnetische hersenstimulatie als pijnbehandeling bij dunnevezelneuropathie

Magnetische hersenstimulatie als pijnbehandeling bij dunnevezelneuropathie

Terug naar alle lopende onderzoeken

Kan pijn bij dunnevezelneuropathie worden verlicht via de hersenen? Onderzoekers van Maastricht UMC+ denken van wel. Met dit onderzoek hopen zij een nieuwe effectieve en veilige behandelmethode voor dunnevezelneuropathie te ontwikkelen, die na afronding snel beschikbaar kan komen voor patiënten.

Achtergrond van het onderzoek

Dunnevezelneuropathie (DVN) is een aandoening waarbij de dunste zenuwvezels beschadigd zijn. Pijn is één van de belangrijkste klachten. Helaas werken beschikbare pijnstillers vaak slecht en geven ze veel bijwerkingen. Onderzoek laat zien dat niet alleen de zenuwen, maar ook de hersenen een rol spelen bij deze pijn. Bij mensen met DVN blijkt de hersenactiviteit en -verbindingen anders dan bij gezonde mensen. Daarom worden de hersenen gezien als een nieuw aanknopingspunt voor behandeling van pijn. Een veelbelovende methode is het stimuleren van specifieke hersengebieden met magnetische pulsen. Deze techniek heet repetitieve transcraniële magnetische stimulatie, of kortweg rTMS. In Nederland wordt rTMS al veilig gebruikt bij depressiebehandeling, maar nog niet bij DVN onderzocht. Omdat het effect van pijnverlichting vaak tijdelijk is, wordt ook gekeken of een onderhoudsbehandeling hiervoor een oplossing kan zijn.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om te kijken of rTMS een effectieve behandeling is voor pijn bij DVN. Daarnaast wordt de waarde van een onderhoudsbehandeling onderzocht, en wordt gekeken of rTMS ook een positief effect kan hebben op andere klachten passend bij DVN, het dagelijks functioneren en kwaliteit van leven. In totaal zullen 124 mensen met DVN meedoen aan het onderzoek. De behandeling duurt 6 weken. Een deel van de deelnemers krijgt daarna nog 6 weken een onderhoudsbehandeling. Met behulp van vragenlijsten brengen de onderzoekers pijn en andere klachten in kaart.

Tussentijdse resultaten

Dit onderzoek is nog niet gestart.

Over het onderzoek

Onderzoek
Behandelen van de spierziekte
Behandelen van de spierziekte

nog niet gestart

Onderzoeker

Dr. Janneke Hoeijmakers

Locatie

Maastricht UMC+

Kosten

€ 349.773,40

Dr. Janneke Hoeijmakers

Dr. Janneke Hoeijmakers

Janneke Hoeijmakers is neuromusculair neuroloog in het Maastricht UMC+. Hier behandelt ze kinderen en volwassenen met een spierziekte. Daarnaast doet ze onderzoek naar spierziekten, met name naar dunnevezelneuropathie.

Onderzoek naar dunnevezelneuropathie

Patiëntenregistratie en natuurlijk beloop van dunnevezelneuropathie
Patiëntenregistratie en natuurlijk beloop van dunnevezelneuropathie

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Collecteren

Elk jaar gaan er duizenden collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd.