Logo SpierfondsLogo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Pijnstillende crème voor CIAP

Pijnstillende crème voor CIAP

Terug naar alle lopende onderzoeken

Mensen met CIAP hebben vaak last van zenuwpijn in de voeten en onderbenen. Deze pijn heeft een grote invloed op de kwaliteit van leven. Veel pijnstillende medicijnen hebben onvoldoende effect en geven veel bijwerkingen. In dit onderzoek zal het effect van een pijnstillende crème worden getest bij mensen met CIAP.

Achtergrond van het onderzoek

Jaarlijks krijgen meer dan 2500 mensen de diagnose CIAP (chronische idiopathische axonale polyneuropathie). Ongeveer 60% van de mensen met CIAP heeft last van zenuwpijn in de voeten en onderbenen. Deze pijn kan 24 uur per dag aanwezig zijn en de kwaliteit van leven behoorlijk aantasten. Veel pijnstillende medicijnen (pillen) werken onvoldoende en hebben daarnaast vaak vervelende bijwerkingen zoals maag- en darmklachten, sufheid en concentratieproblemen. In een kleinschalig onderzoek bleek ‘fenytoïnecrème’ verlichting van de zenuwpijn te geven, zonder vervelende bijwerkingen.

Doel van het onderzoek

In dit onderzoek zal het effect van fenytoïnecrème bij CIAP verder worden onderzocht. Eerst zullen de onderzoekers vaststellen bij hoeveel mensen de crème effect heeft. Daarna wordt fenytoïnecrème in twee sterktes getest. De werking van de fenytoïnecrèmes wordt vergeleken met de werking van een nepcrème (een placebo). Het onderzoek zal inzicht geven of fenytoïnecrème zenuwpijn bij CIAP duidelijk vermindert en welke sterkte het beste werkt. Naast pijnvermindering zal ook gekeken worden naar andere aspecten zoals effect op kwaliteit van leven en slaap, bijwerkingen en fenytoïneconcentratie in bloed.

Tussentijdse resultaten

Al ruim 50 mensen met CIAP hebben meegedaan aan het onderzoek. Allemaal hebben zij alle drie de crèmes uitgetest gedurende 2 weken (dus in totaal 6 weken): twee verschillende samenstellingen en een nepcrème. Wanneer zij de echte crème of een nepcrème hebben gesmeerd, weten zowel de patiënten als de onderzoekers niet. De resultaten van de studie zijn nog niet bekend, daarvoor moet het totaal aantal patiënten nog worden behaald. De komende periode zullen de laatste deelnemers geworven worden. De onderzoekers hopen halverwege 2023 het onderzoek te kunnen afronden. Dan zal bekend worden of fenytoïnecrème de pijnklachten bij CIAP kan verlichten. De behandeling lijkt mogelijk veelbelovend, gezien 90% van de patiënten aangeeft graag de crème te willen blijven gebruiken.

Deelnemen aan dit onderzoek?

De studie vindt plaats in het UMC Utrecht. Mensen met CIAP die nog niet door een neuroloog in UMC Utrecht zijn onderzocht, kunnen aan hun eigen neuroloog vragen om doorverwezen te worden voor een second opinion. Voor de bevestiging van de diagnose CIAP is soms extra aanvullend onderzoek (bloedonderzoek, EMG) in het UMC Utrecht nodig. Wanneer de neuroloog van het UMC Utrecht bevestigt dat u CIAP heeft, dan kunt u mogelijk in aanmerking komen voor deze studie.

Voor meer informatie kunt u mailen naar CIAPstudie@umcutrecht.nl of bellen met 088-7551546 en vragen naar een arts die informatie kan verschaffen over de EPHENE studie.

Over het onderzoek

Onderzoek
Pijn
Pijn

1 augustus 2020 gestart

Onderzoeker

Dr. Alexander Vrancken

Locatie

UMC Utrecht

Kosten

€ 98.860,-

Dr. Alexander Vrancken

Dr. Alexander Vrancken

Alexander Vrancken is neuromusculair neuroloog en klinisch neurofysioloog in het UMC Utrecht. Hier doet hij naar de diagnose en oorzaak van de spierziekte CIAP.

Onderzoek naar CIAP

Oorzaken voor het vroegtijdig voorspellen van CIAP
Oorzaken voor het vroegtijdig voorspellen van CIAP

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Collecteren

Elk jaar gaan er ruim 28.000 collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd!

Een actie starten

Een actie starten

Een actie opzetten kost maar één minuut, en wij helpen je graag om je actie tot een succes te maken.

Doneren

Doneren

Met jouw steun kunnen we meer wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten financieren.