• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Pijnstillende crème voor CIAP

Pijnstillende crème voor CIAP

Terug naar alle lopende onderzoeken

Mensen met CIAP hebben vaak last van zenuwpijn in de voeten en onderbenen. Deze pijn heeft een grote invloed op de kwaliteit van leven. Veel pijnstillende medicijnen hebben onvoldoende effect en geven veel bijwerkingen. In dit onderzoek zal het effect van een pijnstillende crème worden getest bij mensen met CIAP.

Achtergrond van het onderzoek

Jaarlijks krijgen meer dan 2500 mensen de diagnose CIAP (chronische idiopathische axonale polyneuropathie). Ongeveer 60% van de mensen met CIAP heeft last van zenuwpijn in de voeten en onderbenen. Deze pijn kan 24 uur per dag aanwezig zijn en de kwaliteit van leven behoorlijk aantasten. Veel pijnstillende medicijnen (pillen) werken onvoldoende en hebben daarnaast vaak vervelende bijwerkingen zoals maag- en darmklachten, sufheid en concentratieproblemen. In een kleinschalig onderzoek bleek ‘fenytoïnecrème’ verlichting van de zenuwpijn te geven, zonder vervelende bijwerkingen.

Doel van het onderzoek

In dit onderzoek zal het effect van fenytoïnecrème bij CIAP verder worden onderzocht. Eerst zullen de onderzoekers vaststellen bij hoeveel mensen de crème effect heeft. Daarna zullen ze verschillende samenstellingen van de crème uitproberen om vast te stellen of fenytoïnecrème zenuwpijn bij CIAP duidelijk vermindert zonder belangrijke bijwerkingen. Naast pijnvermindering zal ook gekeken worden naar andere aspecten zoals effect op kwaliteit van leven en slaap, bijwerkingen en fenytoïneconcentratie in bloed. De deelnemers weten zelf niet of ze de echte crème of een nepcrème (een placebo) smeren.

Tussentijdse resultaten

Om vast te stellen of de crème effect heeft, hebben de onderzoekers een test uitgevoerd waarbij ze hebben onderzocht of er binnen 30 minuten na het aanbrengen van crème met een kleine hoeveelheid fenytoïne op één voet en crème zonder fenytoïne (placebo crème) op de andere voet pijnverlichting optrad. Hiermee zijn 80 mensen met CIAP geselecteerd om mee te doen aan het onderzoek. Hierna volgde een behandeling gedurende 6 weken, waarbij drie verschillende crèmes in willekeurige volgorde werden gebruikt, elk gedurende 2 weken: twee verschillende crèmes met fenytoïne en een crème zonder fenytoïne. Wanneer zij de echte crème of een placebocrème hebben gesmeerd, weten zowel de patiënten als de onderzoekers niet.

Het onderzoek is afgerond. Na analyse zal bekend worden of fenytoïnecrème de pijnklachten bij CIAP kan verlichten.

Over het onderzoek

Onderzoek
Pijn
Pijn

1 augustus 2020 gestart

Onderzoeker

Dr. Alexander Vrancken

Locatie

UMC Utrecht

Kosten

€ 98.860,-

Dr. Alexander Vrancken

Dr. Alexander Vrancken

Alexander Vrancken is neuromusculair neuroloog en klinisch neurofysioloog in het UMC Utrecht. Hier doet hij naar de diagnose en oorzaak van de spierziekte CIAP.

Onderzoek naar CIAP

Oorzaken voor het vroegtijdig voorspellen van CIAP
Oorzaken voor het vroegtijdig voorspellen van CIAP

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Collecteren

Elk jaar gaan er duizenden collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd.