• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Spierherstel bij dermatomyositis

Spierherstel bij dermatomyositis

Terug naar alle lopende onderzoeken

Bij dermatomyositis ontstaan de ontstekingen met name in de spieren en de huid. Hoe dat komt, weten de onderzoekers nog niet. Vanwege een recente ontdekking in het spierlaboratorium van het LUMC focust dit onderzoek op dermatomyositis.

Achtergrond van het onderzoek

Een belangrijke factor bij spierziekten, en zeker ook bij patiënten met dermatomyositis, is de abnormale balans tussen spierafbraak en de aanmaak van nieuwe spiervezels. Bij te weinig aanmaak, blijft spierzwakte bestaan met blijvende beperkingen en vermoeidheid tot gevolg. Tijdens de zoektocht naar remmers en aanjagers van spiergroei werd een eiwit gevonden dat spiergroei remt: USP18. Dit is een nieuwe bevinding die van groot belang kan zijn voor spierziekten. In het spierlaboratorium hebben de onderzoekers dan ook geprobeerd om dit eiwit uit te schakelen. Dat is de onderzoekers gelukt. Het is gebleken dat wanneer het eiwit USP18 uit wordt geschakeld, wat goed lukt, dat de spiergroei duidelijk toeneemt. Het eiwit USP18 blijkt in de spieren van patiënten met dermatomyositis aanwezig te zijn.

Doel van het onderzoek

De onderzoekers willen nu graag achterhalen wat de rol van het eiwit is in het ziekteproces van dermatomyositis. Ze verwachten dat USP18 de aanmaak van nieuwe spiervezels beperkt en dus zorgt voor onvolledig spierherstel. Ook willen ze weten in hoeverre dit proces los staat van de ontstekingen, en welke hulpstoffen nog meer bij dit nieuwe proces van spierherstel betrokken zijn. Het uiteindelijke doel is om met een medicijn dat momenteel in het LUMC wordt ontwikkeld, een USP18-remmer, spierherstel van patiënten met dermatomyositis te bevorderen.

Deze studie zal kennis opleveren, dat relevant kan zijn voor andere vormen van myositis en wellicht ook andere spierziekten.

Tussentijdse resultaten

In het eerste jaar hebben de onderzoekers tools ontwikkeld om USP18 te bestuderen. Zo zijn verschillende cellijnen opgezet die gebruikt worden voor de verschillende experimenten.

Over het onderzoek

Onderzoek
Begrijpen van de spierziekte
Begrijpen van de spierziekte

16 september 2022 gestart

Onderzoeker

dr. Vered Raz

Locatie

LUMC

Kosten

€ 280.000,-

Dr. Vered Raz

Dr. Vered Raz

Vered Raz is humaan geneticus in het LUMC. Hier doet ze onderzoek naar spierveroudering bij dermatomyositis.

Onderzoek naar myositis

Optimisme bij inclusion body myositis
Optimisme bij inclusion body myositis

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Collecteren

Elk jaar gaan er duizenden collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd.