Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Spierkracht meten in het 3D-muscle-on-a-chip model

In eerder onderzoek is de 3D-spier ontwikkeld. Een miniatuurversie van de spier, gemaakt uit menselijke huidcellen. De spier kan gezond zijn of een spierziekte hebben. Bovendien zijn de spiertjes gekoppeld aan een chip die beweging kan meten. Zo kan deze ‘muscle-on-a-chip’ gebruikt worden om medicijnen op te testen. Het doel van dit onderzoek is om niet alleen de krachten van de hele 3D-spiertjes te meten, maar ook van de kleinste eenheden van de spier.

Achtergrond van het onderzoek

Het ontwikkelen van een medicijn is een lang en kostbaar proces. Een belangrijke stap hierin is het testen van de medicijn in het laboratorium op celmodellen en proefdieren. Maar cellen en dieren reageren vaak niet hetzelfde op medicijnen als mensen. En veel medicijnen die hoopvolle resultaten laten zien in het laboratorium, blijken bij mensen niet het gewenste effect te geven. Daarom is in een eerder onderzoek de 3D-spier ontwikkeld. Dit is een kleine levende, menselijke modelspier. De 3D-spier kan bewegen en samentrekken, net zoals een echte spier. Bovendien zijn de 3D-spiertjes gekoppeld aan een chip die de bewegingen kan meten. De 3D-spier – of ‘muscle-on-a-chip’ – betekent een enorme stap vooruit voor onderzoek naar spierziekten en mogelijke medicijnen.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om niet alleen de krachten van de hele 3D-spiertjes te meten, maar ook van de kleinste eenheden van de spier, de sarcomeren. Hiervoor ontwikkelen de onderzoekers een nieuw systeem. Zo kan nog nauwkeuriger worden bepaalt wat er misgaat in de spieren van mensen met ziekte van Pompe of FSHD, de twee spierziekten waarvoor de eerste muscle-on-a-chip modellen zijn ontwikkeld. In de toekomst kan het systeem ook voor andere spierziekten toegepast worden.

Tussentijdse resultaten

Dit onderzoek is eind 2020 gestart. Eind 2021 zullen de eerste tussentijdse resultaten bekend worden.

Over het onderzoek

Onderzoek
Behandelen van de spierziekte
Behandelen van de spierziekte

1 september 2020 gestart

Onderzoeker

Dr. Pim Pijnappel, dr. Jessica de Greef, prof. dr. Coen Ottenheijm & dr. Michiel Helmes

Locatie

Erasmus MC, LUMC, Amsterdam UMC & IonOptix B.V.

Kosten

€ 312.000,- (medegefinancierd met PPS-toeslag die door Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health, beschikbaar is gesteld aan het Spierfonds ter stimulering van publiek-private samenwerkingen)

Dr. Pim Pijnappel

Pim Pijnappel is moleculair bioloog in het Erasmus MC. Hier doet hij onderzoek naar metabole ziekten, en in het bijzonder de ziekte van Pompe. Hij werkt onder andere aan stamceltherapie als behandeling voor deze ziekten.

Onderzoek naar spierziekten (algemeen)

Ontwikkeling van een high throughput 3D-muscle-on-a-chip model

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Elk jaar gaan er ruim 28.000 collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd!

Een actie starten

Een actie opzetten kost maar één minuut, en wij helpen je graag om je actie tot een succes te maken.

Doneren

Met jouw steun kunnen we meer wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten financieren.