• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Subtypes van CIDP – op weg naar een behandeling op maat

Subtypes van CIDP – op weg naar een behandeling op maat

Terug naar alle lopende onderzoeken

Voor de spierziekte CIDP zijn behandelingen beschikbaar, maar deze zijn niet altijd effectief en er is onzekerheid over de beste behandelaanpak en -duur. In dit onderzoek wordt gekeken of een indeling op basis van het afweersysteem van een patiënt, kan helpen om de juiste behandeling te kiezen.

Achtergrond van het onderzoek

CIDP (chronische inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie) is een spierziekte waarbij de zenuwen ontstoken raken door een fout in het eigen afweersysteem. Dit leidt tot geleidelijke verlamming van de spieren. CIDP kan worden behandeld, maar deze behandelingen slaan niet bij alle patiënten aan. Daarbij is het vaak onduidelijk met welke behandeling het beste gestart kan worden en hoe lang een behandeling gegeven moet worden. Tegenwoordig is het met nieuwe laboratoriumtechnieken mogelijk om het afweersysteem van een patiënt zeer gedetailleerd in kaart te brengen. Deze informatie kan vervolgens gebruikt worden om subtypes van patiënten te identificeren.

Doel van het onderzoek

In dit onderzoek worden mensen met CIDP ingedeeld in subtypes op basis van specifieke kenmerken van hun afweersysteem. Vervolgens wordt onderzocht of deze gebruikt kunnen worden om de juiste behandeling te bepalen voor individuele patiënten en ziekteactiviteit te meten. Hiervoor verzamelen de onderzoekers klinische gegevens en bloed van CIDP-patiënten die nog niet behandeld zijn en van CIDP-patiënten die binnenkort met het medicijn Rituximab worden behandeld. De onderzoekers verwachten met deze nieuwe indeling makkelijker en sneller de juiste behandeling te kiezen, waardoor onnodige schade voorkomen kan worden.

Tussentijdse resultaten

Dit onderzoek is nog niet gestart.

Over het onderzoek

Onderzoek
Meten van de spierziekte
Meten van de spierziekte

Nog niet gestart

Onderzoeker

Dr. Filip Eftimov & dr. Juan J. Garcia Vallego

Locatie

Amsterdam UMC

Kosten

€ 279.777,60

Dr. Filip Eftimov

Dr. Filip Eftimov

Filip Eftimov is neuromusculair neuroloog in het Amsterdam UMC. Hier behandelt hij mensen met een spierziekte. Daarnaast doet hij onderzoek naar de spierziekte CIDP.

Onderzoek naar CIDP

De rol van complement in immuun-gemedieerde neuropathieën
De rol van complement in immuun-gemedieerde neuropathieën

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Collecteren

Elk jaar gaan er duizenden collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd.