• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Uitkomstmaten voor GBS en CIDP

Uitkomstmaten voor GBS en CIDP

Terug naar alle lopende onderzoeken

PROMs zijn vragenlijsten waarmee patiënten zelf kunnen aangeven hoe het met ze gaat. PROMs kunnen gebruikt worden in de dagelijkse zorg én voor onderzoek naar nieuwe behandelingen. In dit onderzoek worden nieuwe en verbeterde PROMs ontwikkeld specifiek voor GBS en CIDP.

Achtergrond van het onderzoek

Bij de spierziekten CIDP en het Guillain-Barré syndroom leiden ontstekingen van de zenuwen tot verlamming van de spieren en gevoelsstoornissen. Bij GBS gaat dit snel, bij CIDP meer geleidelijk. Beide spierziekten zijn te behandelen door het afweersysteem te onderdrukken. Maar het effect van deze behandeling varieert en veel mensen houden last van restverschijnselen. Om te beoordelen in hoeverre de behandeling aanslaat én om het effect van nieuwe behandelingen te meten, zijn goede ‘uitkomstmaten’ nodig. Dit zijn de meetresultaten waarop beoordeeld kan worden of de behandeling effect heeft.

Doel van het onderzoek

In dit onderzoek staan patient reported outcome measure, afgekort PROMs, centraal. Dit zijn vragenlijsten waarmee patiënten zelf kunnen aangeven hoe het met ze gaat. Bijvoorbeeld door vragen te beantwoorden over pijn, vermoeidheid en het dagelijks functioneren. Op deze manier dragen PROMs bij aan een persoonsgerichte behandeling. Op dit moment wordt bij GBS en CIDP gebruik gemaakt van twee vragenlijsten (genaamd I-RODS en R-FSS), maar deze hebben belangrijke beperkingen. Ze zijn namelijk niet samen met patiënten en specifiek voor GBS en CIDP ontwikkeld en niet beoordeeld in onafhankelijk onderzoek. Het doel van dit onderzoek is om bestaande PROMs aan te passen voor gebruik bij GBS en CIDP, en nieuwe PROMs te ontwikkelen. Deze kunnen vervolgens gebruikt worden in de dagelijkse zorg van patiënten, en bij onderzoek naar nieuwe behandelingen en medicijnen.

Tussentijdse resultaten

Het afgelopen jaar hebben de onderzoekers goede vooruitgang geboekt samen met een team van behandelaars, experts op het gebied van PROMs en patiënten met GBS en CIDP. Allereerst hebben ze alle publicaties over PROMs die worden gebruikt bij mensen met perifere zenuwziekten kritisch beoordeeld. Daarnaast hebben de onderzoekers alle gegevens over deze PROMs verzameld in een geschikte database voor verder onderzoek. Deze database is gebruikt om de kwaliteit van de bestaande vragenlijsten bij GBS en CIDP te evalueren. Helaas zijn ze er bij deze veelgebruikte vragenlijsten voor zowel GBS als CIDP belangrijke tekortkomingen aan het licht gekomen. Deze resultaten laten zien dat het belangrijk is om door te gaan met het ontwikkelen van betere PROMs voor GBS en CIDP.

Over het onderzoek

Onderzoek
Meten van de spierziekte
Meten van de spierziekte

1 februari 2022 gestart

Onderzoeker

Prof. dr. B.C. Jacobs & dr. Melissa Mandarakas

Locatie

Erasmus MC

Kosten

€ 267.424,-

prof. dr. Bart Jacobs

prof. dr. Bart Jacobs

Bart Jacobs is neuroloog en immunoloog in het Erasmus MC. Hier behandelt hij volwassenen met een spierziekte. Daarnaast doet hij onderzoek naar het Guillain-Barré syndroom en CIDP.

Onderzoek naar Guillain-Barré syndroom

De rol van complement in immuun-gemedieerde neuropathieën
De rol van complement in immuun-gemedieerde neuropathieën

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Collecteren

Elk jaar gaan er duizenden collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd.