Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Wisselende spierzwakte bij myasthenia gravis

Myasthenia gravis wordt veroorzaakt door antilichamen die de overgang tussen de zenuw en spier aanvallen. Sommige spieren zijn beter in het compenseren van de aanval dan andere. Het doel van dit onderzoek is om te achterhalen hoe dit komt.

Achtergrond van het onderzoek

Myasthenia gravis wordt veroorzaakt door antilichamen die de overgang tussen de zenuw en spier aanvallen. Hierdoor kan de zenuw de spier niet goed meer activeren en ontstaat spierzwakte. Er is een medicijn dat direct op de zenuw-spierovergang werkt. Helaas werkt dit medicijn vaak onvoldoende, waardoor andere afweerremmers worden gebruikt die vervelende bijwerkingen hebben. Bij mensen met myasthenia gravis is de ene spier vaak minder zwak dan de andere. Sommige spieren zijn dus beter in het compenseren van de aanval van antilichamen dan andere.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om in kaart te brengen hoe verschillende spieren omgaan met de aanval van antilichamen. Dit wordt onderzocht bij twee vormen van myasthenia gravis: MuSK MG en AChr MG. Als bekend is hoe de spier zichzelf probeert te redden, kan deze kennis wellicht gebruikt worden om nieuwe therapieën te ontwikkelen.

Tussentijdse resultaten

In de eerste twee jaar hebben de onderzoekers gewerkt aan het onder de knie krijgen van de verschillende complexe technieken die in het onderzoek zullen worden gebruikt. Ook hebben ze ter voorbereiding verschillende test-experimenten uitgevoerd. Daarnaast is gewerkt aan het opzetten van een methode om de gegevens die uit de experimenten komen, te analyseren. Het komende jaar zullen de onderzoekers de echte experimenten uitvoeren.

Over het onderzoek

Onderzoek
Begrijpen van de spierziekte
Begrijpen van de spierziekte

1 december 2017 gestart

Onderzoeker

Dr. Maartje Huijbers & prof. dr. Jan Verschuuren

Locatie

LUMC

Kosten

€ 249.901,-

Dr. Maartje Huijbers

Maartje Huijbers is neuro-immunoloog in het LUMC. Hier doet ze onderzoek naar het ziektemechanisme en de behandeling van de spierziekte myasthenia gravis.

Onderzoek naar myasthenia gravis

De rol van antistoffen in MuSK myasthenia gravis

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Elk jaar gaan er ruim 28.000 collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd!

Een actie starten

Een actie opzetten kost maar één minuut, en wij helpen je graag om je actie tot een succes te maken.

Doneren

Met jouw steun kunnen we meer wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten financieren.