Logo SpierfondsLogo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Dit zijn spierziekten

Laden…
In je lichaam zittenzo’n 600 spierenEn die heb je nodig voor alles. Bijvoorbeeld lachen, lopen, drinken en plassen, zitten en ademen
Laden…
Een spierziekte kan iedereen overkomen200000 mensen hebben het alVrouwen, mannen, kinderen, baby’s, zussen en Broertjes
Laden…
Er zijn wel 600verschillende spierziektenZe zijn vaak erfelijk, soms dodelijk, en allemaal werken ze verlammend op de spieren
Laden…
Door ons wetenschappelijk onderzoekzijn er nu behandelingen beschikbaarvoor sommige spierziektenEn samen kunnen we zo alle spierziekten de wereld uit krijgen!
We hebben de meest voorkomende spierziekten hieronder uitgelicht.Per spierziekte vind je informatie over de symptomen en het verloop van de ziekte, de (lopende) onderzoeken, het nieuws en hoe jij kunt helpen.

ALS

ALS is een ingrijpende ziekte waarbij de spieren één voor één uitvallen, tot uiteindelijk ook de ademhalingsspieren worden aangetast.

Lees verder

Wat een spierziekte ècht inhoudt, kunnen alleen de mensen die het hebben je vertellen

Het Spierfonds is trots op de 'Gezichten van het fonds': dappere mensen die laten zien wat het betekent om te leven met een spierziekte. Lees hun eerlijke, emotionele, positieve en moedige verhalen.

Martin heeft het postpoliosyndroom)

Wat is een spierziekte?

Er zitten zo’n 600 spieren in een mensenlichaam en die sturen alles aan. Van een glimlach tot een wandeling. Van drinken tot plassen. Van lachen tot ademen. En er zijn zo’n 600 verschillende spierziekten. Sommige zijn dodelijk, sommige erfelijk, en allemaal hebben ze een verlammend effect op de spieren en dus op het hele lichaam. Spieren raken verzwakt of vallen helemaal uit. De meeste spierziekten worden steeds heftiger naarmate je ouder wordt en een groot deel van de mensen komt in een rolstoel terecht. Zelfs al op zeer jonge leeftijd. En voor veel spierziekten geldt dat hoe jonger de ziekte zich openbaart, hoe heftiger deze zich ontwikkelt. Baby’s overlijden vaak voor het 1e levensjaar.

Hoe of waarom je een spierziekte krijgt is niet altijd duidelijk. Veel spierziekten zijn erfelijk, maar niet iedereen die drager van de ziekte is, wordt zelf ziek. Sommige spierziekten ontstaan door een defect in het DNA, de bouwstenen van je lichaam. En soms is er geen aanwijsbare reden zoals bij het beruchte Guillain-Barré syndroom. Dat kan ook kerngezonde volwassenen zomaar overvallen. Nederland telt ruim 200.000 spierziektepatiënten. Mensen, van baby tot bejaard, die dagelijks de effecten van hun ziekte ondervinden. Soms als lichte handicap, vaker als een echte belemmering in het functioneren, thuis en op het werk. Fysiek en mentaal.