Multifocale motore neuropathie (MMN) is een spierziekte die vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. De spieren raken steeds meer verzwakt. Het wetenschappelijk onderzoek richt zich op de oorzaak, het ziektemechanisme en het verbeteren van de behandelmethode.
Symptomen van multifocale motore neuropathie
MMN is een spierziekte die bij naar schatting 100 mensen in Nederland is vastgesteld, vaker bij mannen dan bij vrouwen. De spieren verliezen langzaam hun kracht waardoor mensen steeds beperkter raken. Ook worden de spieren dunner. De mate waarin dat gebeurt, verschilt per persoon. Kenmerkend voor MMN is dat de klachten vaak asymmetrisch zijn. Er zijn dan bijvoorbeeld wel problemen met de linkerarm, maar niet met de rechter. De symptomen beginnen in een of beide handen en ontstaan tussen het twintigste en zestigste levensjaar.
Oorzaak van multifocale motore neuropathie
MMN is een polyneuropathie, een spierziekte waarbij de zenuwen worden aangetast. De precieze oorzaak van de ziekte is nog onbekend. Een derde tot de helft van de mensen met MMN heeft een verhoogd aantal antistoffen in het bloed. Waarschijnlijk lokken deze antistoffen een reactie uit in het afweersysteem, waardoor ontstekingen ontstaan aan de zenuwen. Dit leidt dan weer tot spierzwakte. Waarom sommige mensen deze antistoffen hebben, is niet duidelijk.
Diagnose en behandeling van multifocale motore neuropathie
De diagnose MMN wordt gesteld op basis van de symptomen en verschillende onderzoeken, zoals spier- en zenuwonderzoek (EMG), een echografie van de zenuwen en een MRI-scan.
MMN is te behandelen door het afweersysteem te onderdrukken. Deze behandeling werkt niet altijd optimaal.
Levensverwachting van multifocale motore neuropathie
Over het algemeen hebben mensen met MMN een normale levensverwachting.
Onderzoeken naar multifocale motore neuropathie
Huidige stand van wetenschappelijk onderzoek naar multifocale motore neuropathie
Het wetenschappelijk onderzoek naar MMN is vooral gericht op het vinden van de oorzaak, het ontrafelen van het ziektemechanisme en het verbeteren van de behandeling.
Manieren waarop jij kunt helpen
Uitgebreide informatie voor patiënten en familie vind je op de
website van patiëntenvereniging Spierziekten Nederland.