• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Wat zijn polyneuropathieën?

Wat zijn polyneuropathieën?

Terug naar spierziekten-overzicht

Polyneuropathieën zijn spierziekten waarbij de zenuwen worden aangetast. Dit heeft gevoelsstoornissen en krachtverlies tot gevolg. Het wetenschappelijk onderzoek richt zich op het vinden en verbeteren van behandelmethoden. Voorbeelden uit deze groep zijn CIAP, CIDP, dunnevezelneuropathie, erfelijke drukneuropathie, MGUS-polyneuropathie, het Guillain-Barré syndroom, HMSN, multifocale motore neuropathie en neuralgische amyotrofie.

Symptomen van polyneuropathieën

Polyneuropathieën zijn spierziekten waarbij de zenuwen in armen en benen beschadigd raken. Mensen met een polyneuropathie krijgen last van gevoelsstoornissen of krachtsvermindering. Dit zorgt onder meer voor veranderingen in het gevoel, gevoelloosheid voor pijn, brandende of stekende pijn, krimpende spieren en spierzwakte. Meestal worden de benen erger getroffen dan de armen en beginnen de klachten in de voeten of tenen. De symptomen ontstaan vaak langzaam. Uitzondering hierop is het Guillain-Barré syndroom, waarbij de klachten acuut ontstaan.

Oorzaak van polyneuropathieën

Polyneuropathieën kunnen door allerlei oorzaken ontstaan. Ruwweg zijn er drie groepen te onderscheiden: acute, chronische en erfelijke polyneuropathie. Bij de acute vorm worden de problemen veroorzaakt doordat de eigen afweer de zenuwen aanvalt. Hierdoor ontstaat een soort ontstekingsreactie. Bij een chronische polyneuropathie zijn bijvoorbeeld een stofwisselingsziekte, vitaminetekort, nieraandoeningen en tumoren veroorzakers van de ziekten. Bij de erfelijke vorm ligt de oorzaak zoals de naam al zegt in een erfelijke fout, zoals bij HMSN. Daarnaast zijn er nog meer oorzaken, zoals: levercirrose, suikerziekte en bepaalde soorten medicatie.

“Daar ging ik, die sportvrouw, strompelend door de gang.”

Ze is in de kracht van haar leven. Moeder van drie kinderen, docent en veelbelovend hardlooptalent. Niemand kon toen nog vermoeden dat ze een paar maanden later nauwelijks meer zou kunnen lopen.

Marjolein bij het raam, ze heeft de spierziekte dunnevezelneuropathie.)

Diagnose en behandeling van polyneuropathieën

De diagnose van polyneuropathieën wordt gesteld op basis van de symptomen en verschillende onderzoeken, zoals het spier- en zenuwonderzoek (EMG).

Of een polyneuropathie te behandelen is, hangt af van de onderliggende oorzaak. Ontstekingsachtige polyneuropathieën kunnen worden behandeld, maar deze behandeling is niet optimaal. Voor de overige polyneuropathieën is geen behandeling beschikbaar.

Levensverwachting van polyneuropathieën

Over het algemeen hebben mensen met een polyneuropathie een normale levensverwachting.

Onderzoeken naar polyneuropathieën

Huidige stand van wetenschappelijk onderzoek naar polyneuropathieën

Het wetenschappelijk onderzoek naar polyneuropathieën is vooral gericht op het vinden van nieuwe behandelmethoden.

Subtypes van CIDP – op weg naar een behandeling op maat
Subtypes van CIDP – op weg naar een behandeling op maat

Manieren waarop jij kunt helpen

Collecteren

Collecteren

Nieuws over polyneuropathieën

Laden…
De oorzaak en preventie van CIAP
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

De oorzaak en preventie van CIAP

Ongeveer 260.000 mensen in Nederland lijden aan chronische axonale polyneuropathie, maar in 30% van de…

Samenwerking spierfonds en spierziekten nederland

Uitgebreide informatie voor patiënten en familie vind je op de
website van patiëntenvereniging Spierziekten Nederland.