Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Wat zijn spierziekten?

Er zijn 600 verschillende spierziekten, waaraan in Nederland naar schatting 200.000 mensen lijden. Alle spierziekten hebben één ding gemeen: de spierkracht neemt af. Voor de meeste spierziekten is geen behandeling mogelijk, van een groot deel is zelfs de oorzaak onbekend.

Symptomen van spierziekten

Er zijn ruim zeshonderd spierziekten (ook wel neuromusculaire aandoeningen genoemd) met uiteenlopende symptomen, zoals: spierzwakte, spierverlamming, pijn en tintelingen. Ze hebben één ding gemeen: de spierkracht neemt af. Het is afhankelijk van de ziekte of dit één of meerdere spieren betreft. Ook de mate waarin de spieren zijn aangetast en het moment waarop de ziekte zich openbaart, verschillen. Wel zijn bijna alle spierziekten progressief, de symptomen verergeren. Omdat spierziekten zeldzaam zijn, is niet bekend hoeveel mensen er precies aan lijden. In Nederland zijn dit er naar schatting 200.000.

Oorzaak van spierziekten

Binnen de spierziekten is onderscheid te maken in waar het mis gaat. Onze hersenen geven signalen af om de (skelet)spieren te bewegen. Deze signalen lopen via zenuwcellen in het ruggenmerg, naar zenuwen die de spieren aansturen. De spieren ondernemen hierop ‘actie’. Bij iemand met een spierziekte wordt dit proces verstoord, dit kan komen door:

Diagnose en behandeling van spierziekten

De diagnose van spierziekten wordt gesteld op basis van de symptomen en het lichamelijk onderzoek. Daarnaast vinden vaak aanvullende onderzoeken plaats, zoals bloedonderzoek, DNA-onderzoek en een spier- en zenuwonderzoek (EMG).

Voor de meeste spierziekten is nog geen medicijn. De behandeling is dan gericht op het verlichten van de symptomen.

Levensverwachting van spierziekten

Mensen met een spierziekte zijn vaak ongeneeslijk ziek, invalide en kunnen binnen enkele jaren overlijden.

Onderzoeken naar spierziekten

Huidige stand van wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten

Het wetenschappelijk onderzoek is voor de meeste spierziekten gericht op het vinden van de oorzaak, het ontrafelen van het ziektemechanisme en het ontwikkelen van een medicijn.

Spierkracht meten in het 3D-muscle-on-a-chip model

Manieren waarop jij kunt helpen

Collecteren

Een actie starten

Doneren

Nieuws over spierziekten (algemeen)

Laden…
Algemeen

Geef de juiste mensen voorrang bij de vaccinatie tegen het coronavirus

Het Prinses Beatrix Spierfonds vindt het ontzettend belangrijk dat mensen met een spierziekte zo snel…

Uitgebreide informatie voor patiënten en familie vind je op de
website van patiëntenvereniging Spierziekten Nederland.