• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Collectekanjer Maartje

Collectekanjer Maartje

Terug naar het verhalen-overzicht

“Met QR-codes en andere snufjes zie ik een zonnige toekomst voor collecteren”

Het is een typisch Nederlands fenomeen: collecteren. Ook het Prinses Beatrix Spierfonds vertrouwt al meer dan 60 jaar op deze manier van geld inzamelen. En inmiddels zijn er meer manieren om te doneren dan met de traditionele collectebus. We spraken met Maartje, die collecte-organisator is in Wageningen.

Frisse start

“Samen met mijn buurvrouw Karin nam ik een verouderd collectantenbestand uit een schoenendoos over. In Collecteweb heb ik eerst voor mijn eigen wijken en inmiddels voor heel Wageningen alle adresbestanden gedigitaliseerd en de looproutes opnieuw ingedeeld. We doen ook veel aan werving. De meeste collectanten vinden we in ons eigen netwerk, op het schoolplein bijvoorbeeld. Maar we gebruiken ook de buurtapp Nextdoor, doen oproepen in nieuwsbrieven van kinderdagverblijven, scholen en sportverenigingen of zetten een stukje in de krant. Het is al snel een echte campagne, waarmee je ook potentiële donateurs wakker schudt.”

QR: snel, veilig en makkelijk

“Ieder jaar proberen we een hogere collecteopbrengst te krijgen. Maar mensen hebben vaak geen contant geld meer in huis, dat merk je goed als je aan het collecteren bent. Dat je nu via een QR-code met je bank-app en Tikkie kunt betalen, is dan ook heel fijn. Mensen zijn nieuwsgierig naar hoe het werkt, ze doneren graag op deze manier. Het is makkelijk, veilig en snel. Onze kinderen lopen meestal mee als we collecteren. Zij hebben het helemaal begrepen: ‘Geen kleingeld in huis? Geeft niet! Met een mobiel kunt u ook scannen!’, roepen ze dan enthousiast.”

Collecteverhaal Maartje qr-code
De qr-code wordt makkelijk en snel met een smartphone gescand

“We werken trouwens ook met de digitale collectebus die je kunt delen via facebook, whatsapp en mail. Ik roep alle collectanten in een informatiebrief op om ook deze nieuwe manieren van collecteren in te zetten. Alle beetjes helpen.”

“Nederland is volgens mij een heel vrijgevig land en de collecte blijft voor het Prinses Beatrix Spierfonds een belangrijke inkomstenbron. Als je laat zien wat er met het geld bereikt wordt en doneren extra makkelijk maakt, bijvoorbeeld via de QR-code, dan willen veel mensen wel iets geven. De toekomst van het collecteren ligt volgens mij dan ook in een mix van innovatieve technologie en een dosis enthousiasme.”

Manieren waarop jij kunt helpen

Collecteren

Collecteren