• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Collectekanjer Ivon

Collectekanjer Ivon

Terug naar het verhalen-overzicht

Collectekanjer Ivon

Ivon is 38 jaar en woont sinds vorig jaar in Haarlem. Toen ze verhuisde, meldde ze zich aan als collectant voor het Prinses Beatrix Spierfonds. Inmiddels organiseert ze in haar wijk de collecte. Waarom gaat Ivon eigenlijk voor het fonds langs de deuren? En wat maakt het leuk?

Mijn ouders zijn ondernemers en die waren eigenlijk altijd aan het werk. Maar ze hebben me wel meegegeven dat je er nooit slechter van wordt door iets voor een ander te doen. Dat spreekt mij enorm aan, ik vind dat je voor dat soort dingen tijd moet maken. Dus toen ik zelf ging werken, heb ik er bewust voor gekozen om dat vier dagen per week te doen, zodat ik die vijfde dag aan vrijwilligerswerk kan besteden.

Simpel

“Toen ik nog in Arnhem woonde, deed ik vrijwilligerswerk bij de Voedselbank. Voor mij was het vanzelfsprekend dat ik ook in Haarlem weer zoiets aan zou pakken. Tijdens de verhuizing zag ik op Facebook een oproep van het Prinses Beatrix Spierfonds, ze zochten collectanten. Ik heb me meteen aangemeld. Zo simpel was het!”

“Ik heb me meteen aangemeld. Zo simpel was het!”

“Na de collecteweek kwam ik mijn bus inleveren bij de organisator. Ik raakte met haar in gesprek over hoe dat eigenlijk gaat, een collecte organiseren. Maar ze vertelde ook dat ze ermee ging stoppen omdat ze in een andere stad ging wonen. De opvolging was nog niet geregeld. ‘Nou,’ zei ik, ‘geef maar door dat ik het wel over wil nemen als je geen ander kunt vinden.’ En zo is het gegaan. Weet je, zo ingewikkeld is het allemaal niet. Als je iets wilt doen, moet je het gewoon doen, vind ik.”

Energie

Ivon had zelf geen familieleden of vrienden met een spierziekte. “Dat klopt, mijn drijfveer is eigenlijk dat ik graag iets goeds doe voor mensen die het misschien minder makkelijk hebben dan ik.  Dat hoort er gewoon bij, vind ik. En dat kan op zo ontzettend veel manieren. Het geeft mij energie, ik word er vrolijk van. Als je langs de deuren gaat, kom je toch weer met nieuwe mensen in gesprek. Daar hou ik van.”

“Buiten het organisatorische werk vind ik het ontzettend leuk om in mijn eigen wijk te lopen. Mensen kennen me hier en als ze me aan zien komen, vinden ze het meestal leuk om iets te geven. ‘Ha, daar heb je Ivon weer met de collectebus!’ Er zijn er natuurlijk altijd een paar die niet geven, of die doen alsof ze niet thuis zijn. Je hebt zelfs mensen die naar de deur lopen en als ze door het ruitje de collectebus zien meteen weer omdraaien. Die laten je daar gewoon staan. Maar daar trek ik me niets van aan, ik loop gewoon naar de volgende deur.”

Ivon collecteert voor het Spierfonds.

Manieren waarop jij kunt helpen

Collecteren

Collecteren