• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Collectekanjers Bart en Anna

Collectekanjers Bart en Anna

Terug naar het verhalen-overzicht

“Met het hele gezin collecteren”

Toen Alexander 8 maanden oud was, kreeg hij de diagnose SMA. Het was juli 2013. Niet lang daarna kreeg zijn vader Bart de vraag of hij voor het Prinses Beatrix Spierfonds zou willen collecteren. “Natuurlijk”, zei Bart. Hij zag het als een kans om iets positiefs te doen. Maar eigenlijk is het Alexanders grote zus Anna die al sinds haar 4e het geld ophaalt.

“Ja, die is niet te stuiten,” vertelt Bart, “ze vindt het gewoon leuk! En ik vind het prachtig hoor. Zij gaat langs de deuren en ik loop er achteraan. Ze doet het ontzettend goed. Het eerste jaar liepen we zelfs met zijn vieren, heel gezellig. Dit jaar is Alexander bijna 4 als we weer gaan en hij wil graag mee, geloof ik. Dus misschien gaan we dit jaar wel weer met het hele gezin!”

Maatschappelijke stage

Het tweede jaar nam Bart ook de organisatie van de collecte in Oud-Beijerland over. “We hebben een team van 30 collectanten. Allemaal enthousiaste mensen. En vorig jaar heeft een middelbare school hier in het dorp ook meegedaan. Zij zetten de collecte in als maatschappelijke stage voor de mavobrugklassen. Heel leerzaam natuurlijk, kinderen leren hoe ze zich netjes voorstellen en om een bijdrage kunnen vragen. Ze zijn concreet bezig met iets dat echt ergens over gaat, voelen wat het is om sociaal betrokken te zijn. Ook het rekenen speelt een rol, omgaan met geld.”

“Eén uurtje is meer dan geen uurtje. Het levert altijd iets op en dat is meer dan welkom.”

“De samenwerking met de school was op alle fronten een succes. We halen in Oud-Beijerland tussen de €3.000,- en €3.500,- op en de school droeg vorig jaar met ongeveer 50 leerlingen zo’n €600,- bij. Dat is toch 20%, best veel vind ik. Wat je noemt een win-winsituatie. Echt leuk, en dit jaar doen ze weer mee!”

Eén uurtje is meer dan geen uurtje

Bart heeft nog meer ideeën. “Ongeveer tegelijk met de collecte wordt er in het dorp een jaarmarkt gehouden. Daar willen we dit jaar ook iets mee doen. Het kan heel simpel zijn, bijvoorbeeld door cupcakes te bakken en die door kinderen te laten versieren. Dan vragen we de lokale supermarkt om de bakmixen en versierseltjes te sponsoren en verkopen we ze voor €1,- per stuk. Als de collectebus er een beetje uitnodigend naast staat, wordt het al snel meer. Een paar vlaggetjes en ballonnen erbij, dan ziet er ook nog feestelijk uit. Dat wordt vanzelf leuk.”

Heeft Bart nog tips voor collectekanjers in de dop? “Laat je niet van de wijs brengen door mensen die niks willen geven en hou het ontspannen. Als je er klaar mee bent, ga je lekker naar huis. Ik heb liever dat iemand volgend jaar weer meeloopt, dan dat hij helemaal afhaakt. Het belangrijkste met collecteren is dat het leuk moet blijven. En je hoeft echt niet vier avonden in die week twee uur te lopen, niet iedereen kan zoveel tijd vrijmaken. Eén uurtje is meer dan geen uurtje. Het levert altijd iets op en dat is meer dan welkom.”

Alexander SMA spierziekte
Alexander heeft de spierziekte SMA

Manieren waarop jij kunt helpen

Collecteren

Collecteren