• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Oma van Isa collecteert

Oma van Isa collecteert

Terug naar het verhalen-overzicht

Oma Vera gaat van deur tot deur, op verschillende manieren

Al jaren gaat Vera in september van deur tot deur voor het Prinses Beatrix Spierfonds. En dan, in 2010, krijgt ze te horen dat haar eigen kleindochter Isa een ernstige spierziekte heeft. Het geeft een nieuwe dimensie aan het collecteren. Maar opa en oma gaan nog een stap verder om Isa en haar gezin te helpen.

Blik op de toekomst

Oma Vera collecteert al bijna 20 jaar voor het prinses Beatrix Spierfonds. Dat was min of meer toevallig. “Ik werkte bij iemand die vroeg of ik haar kon helpen met collecteren. Ik was toen nog niet zo bekend met het fonds. Maar ik dacht: ‘Laat ik iets doen voor een goed doel’. Met een collectebus in de hand mag je in principe overal aanbellen. En als mensen ‘nee’ zeggen, loop ik gewoon met een glimlach het straatje af.”

Vera kon toen nog niet vermoeden dat het goede doel waarvoor ze van deur tot deur ging, op een dag wel heel dichtbij zou komen. Toen ze in 2010 hoorde dat haar kleindochter Isa de progressieve spierziekte SMA heeft, was dat een enorme klap.

“Vooral het eerste jaar was het erg moeilijk om met de collectebus langs de deuren te gaan. Sijbekarspel is een klein dorp en iedereen kent elkaar. Soms werd er naar Isa gevraagd, maar er zijn ook mensen die dat dan niet durven. Ik ben tijdens het lopen met de collecte een keer gestopt omdat de tranen kwamen. Nu heb ik dat niet meer, daar zijn we overheen. Je moet toch verder.”

“Op deze manier konden we echt iets voor Isa en het hele gezin doen. Zo voelden we ons minder machteloos.”

Huizenruil

Oma Vera en opa Roel doen wat ze kunnen. Ze passen een dag per week op Isa en genieten volop van haar. In februari 2012 gingen opa en oma samen opnieuw van deur tot deur, maar dan op een heel andere manier. “Helaas was er geen mogelijkheid om Isa’s huis aan te laten passen, en zou Isa met haar familie moeten verhuizen naar een andere gemeente. Als ik een miljoen had, dan had ik een nieuw huis voor ze neergezet, maar zoveel geld hebben we niet. Wel hadden we zelf een huis met veel ruimte en een grote tuin. Dus toen hebben we geruild.”

Isa woont nu met haar broers en ouders in het oude huis van opa en oma. “Ze hebben er voor Isa een deel aangebouwd. Nu heeft ze haar eigen douche en toilet. En wij zitten in het huis dat eerst van hen was. Wel wat kleiner, maar op deze manier konden we echt iets voor Isa en het hele gezin doen. Zo voelden we ons minder machteloos.”

Collecteren voor onderzoek

En blijft oma Vera voorlopig collecteren? “Natuurlijk! Donaties voor onderzoek zijn zo hard nodig. Is het niet voor Isa, dan wel voor al die anderen die aan een spierziekte lijden. Wie weet vinden ze binnenkort een medicijn. Dat zou toch prachtig zijn!”

Op 7 februari 2017 is Oma Vera te zien in de uitzending van ‘Tijd voor Max’. Om 17.10 uur op NPO1.

Manieren waarop jij kunt helpen

Collecteren

Collecteren