Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Voor onderzoekers

Het ultieme doel van het Prinses Beatrix Spierfonds is alle spierziekten de wereld uit. Het middel daarvoor is wetenschappelijk onderzoek. Het Spierfonds investeert daarom in onderzoek dat leidt tot het ontwikkelen van gerichte behandelingen, en in de ontwikkeling van onderzoekstalent.

Actuele informatie en relevante documenten over onze subsidies is te vinden op ons subsidieportaal. Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten op het gebied van wetenschappelijk onderzoek én daarbuiten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief voor onderzoekers.

Financieren van onderzoek

Gentherapie voor spierziekten

In 2020 zijn we gestart met een nieuw onderzoeksprogramma op het gebied van gentherapie, waarin we een aantal onderzoekslijnen langdurig willen ondersteunen. Onze ambitie is om binnen vijf jaar te starten met klinische trials in Nederland. Hiermee wil het Spierfonds de strijd tegen spierziekten een ongeëvenaarde impuls geven. Het onderzoeksprogramma zal vijf jaar lopen.

Op weg naar therapie

Het Spierfonds financiert onderzoek dat leidt tot het ontwikkelen van gerichte therapieën voor spierziektepatiënten. Binnen onze jaarlijkse subsidieronde 'Op weg naar therapie' financieren we onderzoeksprojecten in alle fases, waarbij het daadwerkelijk zetten van een stap op weg naar therapie het belangrijkste criterium is. De ronde van 2021-2022 is geopend, de deadline voor indieningen is op 5 oktober.

Stimuleren van talent

Neuromuscular Young Talent Online

In 2021 organiseerden we eenmalig een online event voor jonge onderzoekers, omdat Muscles2Meet helaas niet plaats kan vinden. Het organisatiecomité had een spannende en nuttige middag gepland op donderdag 10 juni, met een inspirerende spreker en interactieve workshops.

Muscles2Meet

Om het jaar organiseert het Spierfonds Muscles2Meet, een symposium voor alle in spierziektenonderzoek werkzame promovendi. Het doel is om jong talent kennis te laten maken met elkaar en het Nederlandse spierziektenveld en hen zo te inspireren. De volgende editie vindt plaats in 2022.

Bijzondere leerstoelen

Het Spierfonds financiert, indien noodzakelijk, het instellen van bijzondere leerstoelen op het gebied van spierziekten om ervoor te zorgen dat deze een strategische positie krijgen binnen universitair medische centra. Samen met het onderzoeksveld monitoren we zowel het klinische als het meer basale veld om te bepalen waar hiaten zijn of gaan vallen.

Jaarprijs

Ieder jaar kent het Spierfonds in samenwerking met Spierziekten Centrum Nederland de Jaarprijs Neuromusculaire Ziekten toe aan een jonge onderzoeker die in Nederland excellent onderzoek heeft gedaan naar spierziekten. De prijs bestaat uit een geldbedrag van duizend euro vrij te besteden. De deadline voor indieningen is jaarlijks rond 1 november.

Meer over onderzoek

Het Spierfonds investeert in onderzoek naar alle fases van medicijnontwikkeling. Van het nauwkeurig beschrijven van de verschijnselen en het vinden van de oorzaak, tot het ontwikkelen en uitbrengen van een medicijn. Ieder jaar starten we acht tot tien nieuwe onderzoeken. Omdat de meeste onderzoeken een paar jaar duren, lopen er gemiddeld zestig onderzoeken.

Alle onderzoeksaanvragen die wij ontvangen, worden beoordeeld door buitenlandse experts (referenten), onze Gebruikerscommissie en onze Wetenschappelijke Adviesraad. We toetsen een onderzoekaanvraag op relevantie, kwaliteit en kans op vervolg. Bij al het onderzoek dat we financieren staat de patiënt voorop, we willen voor hen het verschil maken. Uiteindelijk worden de meest veelbelovende onderzoeken gefinancierd, zodat we weer een stapje dichterbij ons doel komen: spierziekten de wereld uit!