Logo SpierfondsLogo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Wat wij doen

Het Prinses Beatrix Spierfonds maakt zich sterk voor de genezing van spierziekten. En ons belangrijkste wapen in deze strijd is wetenschappelijk onderzoek. Hiermee willen we medicijnen ontwikkelen. We maken gebruik van de allernieuwste technieken, die worden toegepast door de beste onderzoekers. De ontwikkelingen gaan razendsnel en we verwachten de komende jaren ook steeds sneller successen te kunnen boeken. Wij zorgen dat het Nederlandse onderzoek op volle kracht draait met geld, de juiste keuzes en de beste mensen. En dat kunnen we alleen doen met jouw steun.

Onze thema’s

Gentherapie voor spierziekten

De weg naar een medicijn voor spierziekten leek tot voor kort pijnlijk lang en ingewikkeld. Nu is er hoop, dankzij gentherapie. Deze veelbelovende techniek kan voor een heleboel patiënten een oplossing bieden.

onderzoeksprogramma gentherapie van het spierfonds.)
Onderzoek naar een medicijn voor spierziekten.
Onderzoek naar een medicijn

Lopende onderzoeken

Uitgelicht onderzoek

De ontwikkeling van de 3D-spier

De ontwikkeling van de 3D-spier

Stel je eens voor dat je als onderzoeker beschikt over een 3D-spier. Een levend, menselijk mini-spiertje, gemaakt in het laboratorium. Die een specifieke spierziekte heeft of juist gezond is. Gekoppeld aan een chip die op ieder moment de spierkracht van de mini-spier kan meten. Dat zou onderzoek een stuk makkelijker maken. Hoe een spierziekte zich ontwikkelt, kan dan veel beter in beeld worden gebracht. En de werking van een mogelijke behandeling kan direct op menselijk weefsel worden getest.

Onderzoeker Pim Pijnappel doet met steun van het Spierfonds wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.

Spierziekten de wereld uit!

Voor de meeste spierziekten is geen nog behandeling mogelijk. Het is de missie van het Prinses Beatrix Spierfonds om spierziekten de wereld uit te krijgen. We willen spierziekten genezen. Of, totdat het zover is, stopzetten of vertragen met een medicijn. Daarom investeren we in wetenschappelijk onderzoek. De ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel. Voor verschillende spierziekten is de kans op levensreddende medicijnen groter dan ooit tevoren.

Het vinden van een medicijn is een lange weg. In de tussentijd willen we dat mensen met een spierziekte een volwaardig leven kunnen leiden. En op begrip kunnen rekenen vanuit de maatschappij. Daarom ondersteunen we patiëntenvereniging Spierziekten Nederland met een jaarlijkse subsidie. En geven we voorlichting. Want als mensen weten wat voor impact een spierziekte op je leven heeft, zullen ze meer begrip hebben voor de mensen die er dagelijks mee te maken hebben.