Logo SpierfondsLogo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Gentherapie voor spierziekten

Gentherapie voor spierziekten

In 2020 is het Prinses Beatrix Spierfonds gestart met een nieuw onderzoeksprogramma op het gebied van gentherapie. Onze ambitie is om binnen vijf jaar gentherapie te testen bij mensen met een spierziekte in Nederland. Met de onderzoeken naar myotone dystrofie, de ziekte van Duchenne en de ziekte van Pompe als startpunt, zijn er inmiddels meer onderzoekslijnen gestart die werken aan gentherapie. Hiermee wil het Spierfonds een ongeëvenaarde impuls geven aan de strijd tegen spierziekten. Help jij mee gentherapie mogelijk te maken?

Gentherapie: innovatief en veelbelovend

Voor de meeste van de 600 verschillende spierziekten is er geen medicijn. Er is geen behandeling en mensen gaan steeds verder achteruit. Met verlamming of zelfs de dood als gevolg. Alleen al in Nederland zijn er 200.000 mensen met een spierziekte. De weg naar een medicijn voor al deze ziekten leek tot voor kort pijnlijk lang en ingewikkeld. Nu is er hoop, dankzij gentherapie.

“Met de ontwikkeling van gentherapie gaat de toekomst van patiënten met spierziekten er anders uit zien.” – kinderarts prof. dr. Ans van der Ploeg

Met gentherapie kan de oorzaak van erfelijke ziekten, namelijk de fout in het DNA, worden hersteld. Je kunt het vergelijken met een chirurgische ingreep, maar dan op het niveau van het DNA. Een eenmalige behandeling, met langdurig resultaat. Gentherapie kan voor een heleboel spierziektepatiënten een oplossing bieden. Een groot deel van de spierziekten wordt namelijk veroorzaakt door een fout in het DNA.

Hoe gentherapie precies werkt leggen we uit in onderstaande video.

Waar zijn de onderzoekers nu?

De ontwikkelingen op het gebied van gentherapie gaan razendsnel. Daarom is dit hét moment om deze veelbelovende techniek toe te gaan passen voor mensen met een erfelijke spierziekte. In Nederland, zodat Nederlandse patiënten als eerste profiteren én zodat we grip hebben op de betaalbaarheid van eventuele medicijnen.

Drie onderzoeksteams – in Leiden, Nijmegen en Rotterdam – gebruiken verschillende technieken om gentherapie voor spierziekten verder te ontwikkelen. Een eenmalige behandeling, met langdurig resultaat. Het klinkt bijna magisch. Hoe hopen de onderzoekers dat voor elkaar te krijgen? Wij spraken met ze over wat ze van plan zijn én wat ze de afgelopen jaren al hebben bereikt.

Onderzoeker Hans van Bokhoven
Gentherapie voor myotone dystrofie

Het team in Nijmegen, onder leiding van prof. dr. Hans van Bokhoven, richt zich op myotone dystrofie. Het doel van hun onderzoek is om met gentherapie de fout in het DNA te repareren.

Gentherapie voor de ziekte van Duchenne
Gentherapie voor de ziekte van Duchenne

Het team in Leiden, onder leiding van prof. dr. Niels Geijsen, richt zich op de ziekte van Duchenne. Het doel van hun onderzoek is om met gentherapie de fout in het DNA te repareren.

Onderzoeker Pim Pijnappel
Gentherapie voor de ziekte van Pompe

Het team in Rotterdam, onder leiding van dr. Pim Pijnappel, richt zich op de ziekte van Pompe. Het doel van hun onderzoek is om met gentherapie een gezonde versie van het defecte gen te introduceren.

Extra onderzoeken naar gentherapie gestart

Omdat het Spierfonds ervan overtuigd is dat gentherapie een oplossing kan zijn voor erfelijke spierziekten, hebben we de afgelopen jaren extra onderzoeken naar gentherapie toegekend. De kracht van ons onderzoeksprogramma is hiermee nog verder vergroot. Lees meer over deze onderzoeken.

Onderzoeker Manuel Gonçalves doet met steun van het Spierfonds wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.
Genreparatie voor de ziekte van Duchenne

Het team onder leiding van dr. Manuel Gonçalves richt zich op het onderzoeken van verschillende gentherapie-technieken voor de ziekte van Duchenne.

Onderzoeker Silvère van der Maarel doet met steun van het Spierfonds wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.
Gentherapie voor FSHD

Het team onder leiding van prof. dr. Silvère van der Maarel richt zich op gentherapie, om de aanmaak van een specifiek eiwit bij de spierziekte FSHD te voorkomen.

Onderzoeker_Erik-Strokebaum
Gentherapie voor HMSN

Het team onder leiding van prof. dr. Erik Storkebaum richt zich op maar liefst twee innovatieve benaderingen: gentherapie en nanomedicijnen voor de spierziekte HMSN.

Help mee gentherapie mogelijk te maken

Binnen vijf jaar willen we gentherapie testen bij mensen met een spierziekte in Nederland. Een ambitieus doel, maar we geloven dat het kan. “Het ontwikkelen van een (gen)therapie bewandelt een lange weg en we wisten dat het een onwijze uitdaging zou worden. Eén van de onderzoekslijnen ligt op schema om de gestelde ambitie te halen”, aldus algemeen directeur van het Spierfonds dr. Ellen Sterrenburg. “Dit is zeer hoopvol en laat zien waar Nederlandse onderzoekers toe in staat zijn. Als klein land staan we vooraan en daarom is het Spierfonds vastbesloten om essentieel onderzoek te vertalen naar een tastbare therapie.”

Maar om ons ambitieuze doel te bereiken en de onderzoeken te kunnen voortzetten, is nog veel geld nodig. Met dit geld willen we binnen vijf jaar voor drie spierziekten starten met klinische trials naar gentherapie in Nederland. Hiermee leggen we de basis voor de ontwikkeling van gentherapie voor erfelijke spierziekten. Help mee!