• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Onderzoek naar revalidatiebehandelingen

Onderzoek naar revalidatiebehandelingen

Revalidatieonderzoek speelt een cruciale rol in de strijd tegen spierziekten. Het Spierfonds investeert gericht in dit onderzoek, omdat we geloven dat de wetenschap het verschil kan maken in het dagelijks leven van mensen met een spierziekte – van jong tot oud. Door te onderzoeken wat werkt, voor wie en wanneer, kunnen revalidatiebehandelingen worden verbeterd én sneller toegepast in de praktijk.

Revalidatie is essentieel

Leven met een spierziekte vraagt ongelooflijk veel veerkracht. De beperkingen die ontstaan door de spierziekte hebben vaak invloed op allerlei aspecten van het dagelijks leven – van werk en school tot sociale contacten en zelfstandigheid.  

Revalidatie speelt hierin een cruciale rol. Het helpt mensen om te gaan met de gevolgen van hun spierziekte en richt zich op het verbeteren van de kwaliteit van leven. Door middel van een persoonlijk behandelplan werken patiënten samen met een team van zorgprofessionals aan doelen die voor hen belangrijk zijn. 

Veel mensen met spierziekten delen soortgelijke klachten, zoals pijn, vermoeidheid en verminderde mobiliteit. Onze revalidatieonderzoeken richten zich daarom op ziekte-overstijgende behandelingen die breed inzetbaar zijn, ongeacht de precieze diagnose. 

De rol van onderzoek

Revalidatieonderzoek is vaak een combinatie van klassiek wetenschappelijk onderzoek – gericht op het ontwikkelen van theorie en kennis – en praktijkgericht onderzoek, dat zich juist richt op toepasbaarheid in de dagelijkse zorg. Daarom investeren we gericht in revalidatieonderzoek. Niet om alleen te begrijpen wát werkt, maar vooral ook voor wie en wanneer het werkt. 

We ontwikkelen nieuwe behandelingen en technologieën, verbeteren bestaande therapieën en passen succesvolle methodes toe bij andere spierziekten. Ons doel: de ziektelast verminderen en de kwaliteit van leven verbeteren, voor álle mensen met een spierziekte – van jong tot oud.  

Van onderzoek naar patiënt

Nieuwe inzichten zijn waardevol – en nog waardevoller wanneer ze terechtkomen bij de mensen die er baat bij hebben. Daarom werken we nauw samen met revalidatiecentra, ziekenhuizen en zorgverleners om ervoor te zorgen dat effectieve therapieën breed beschikbaar komen. Ook de inbreng van mensen met een spierziekte zelf is onmisbaar. Hun ervaringen, wensen en feedback helpen bepalen wat echt werkt. Zo zorgen we dat behandelingen niet alleen wetenschappelijk onderbouwd zijn, maar ook écht aansluiten bij het dagelijks leven.

Brug tussen wetenschap en praktijk

Zorgverleners gebruiken richtlijnen om behandelbeslissingen te nemen. Die richtlijnen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en vormen een brug tussen wetenschap en praktijk. Alleen als er voldoende bewijs is voor de effectiviteit van een bepaalde behandeling, wordt deze opgenomen in de richtlijnen – en vaak ook vergoed door zorgverzekeraars. Zo speelt onderzoek een sleutelrol in de toegang tot goede revalidatiezorg voor mensen met een spierziekte.

Een groeiende groep, een veranderende zorgvraag

Dankzij verbeterde diagnostiek, betere zorgverlening en de toenemende beschikbaarheid van medicatie, neemt het aantal mensen dat leeft met een spierziekte toe. Daarbij worden leefstijlaspecten steeds belangrijker. Een positieve ontwikkeling, maar ook één die vraagt om verandering. Want naarmate mensen ouder worden met hun aandoening, verandert hun zorgbehoefte mee. Juist daarom is het essentieel dat revalidatiezorg meebeweegt.

We hebben jouw hulp nodig!

Alleen met wetenschappelijk onderzoek kunnen we de strijd tegen spierziekten voeren en uiteindelijk de beste behandeling vinden. Om zo de ziektelast te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren. En dit kunnen we alleen doen met jouw hulp.

Manieren waarop jij kunt helpen

Collecteren

Collecteren