• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Talentvolle onderzoekers

Talentvolle onderzoekers

Nederland heeft uitstekende spierziektenonderzoekers. Dit zorgt ervoor dat het Nederlandse onderzoek van hoogstaande kwaliteit is. We draaien mee in de internationale top. En dat willen we ook in te toekomst zo houden. Daarom investeert het Prinses Beatrix Spierfonds in zowel beginnend en gevestigd onderzoekstalent. We vinden het belangrijk dat het beste talent voor ons onderzoeksveld kiest, uitmuntend wordt opgeleid en kan doorgroeien tot de top. Ook willen we dat spierziekten worden ingebed binnen de onderzoekscentra.

Evenementen voor jonge onderzoekers

Het fonds stimuleert onderzoekstalent op het gebied van spierziekten in Nederland, omdat we jong talent willen aantrekken en behouden voor het onderzoeksveld. Daarom organiseren we twee evenementen die elkaar jaarlijks afwisselen: een tweedaags symposium voor promovendi en een netwerkevent voor jonge onderzoekers die al iets verder in hun carrière zijn. Beide evenementen worden mede-georganiseerd door de jonge onderzoekers zelf en bieden een uitstekende kans om elkaar en het vakgebied beter te leren kennen.

Spierfonds Impact Award

De Spierfonds Impact Award is een prijs voor een jonge onderzoeker die een concrete en waardevolle bijdrage heeft geleverd met impact voor de wetenschap en/of voor mensen met een spierziekte. Het doel van deze prijs is jonge onderscheidende onderzoekers te erkennen en belonen, en hen te inspireren en aan te moedigen om met hun inzet en bijdrages het spierziektenveld blijvend te verrijken.

“Nederland heeft uitstekende onderzoekers. We draaien echt mee in de internationale top. En dat willen we natuurlijk ook in de toekomst zo houden. Met de Spierfonds Impact Award belonen we jonge, vooruitstrevende onderzoekers die met hun nieuwe, frisse ideeën écht verschil hebben gemaakt.” – dr. Ellen Sterrenburg, algemeen directeur van het Spierfonds

Bijzondere leerstoelen

Met het instellen van bijzondere leerstoelen wil het Spierfonds ervoor zorgen dat spierziekten een strategische positie krijgen of behouden binnen universitair medische centra (UMC’s). Zo bouwen wij aan een steviger fundament voor experimenteel en klinisch onderzoek naar spierziekten. Op dit moment zijn namens het Spierfonds de volgende bijzonder hoogleraren actief:

Onderzoeker Pim Pijnappel
Prof. dr. Pim Pijnappel

Prof. dr. Pim Pijnappel is bijzonder hoogleraar Cel- en Gentherapie in het bijzonder voor neuromusculaire en metabole aandoeningen aan het Erasmus MC in Rotterdam. Hier leidt hij zijn eigen onderzoeksgroep die zich met name richt op het ontwikkelen van een behandeling voor de ziekte van Pompe.

Neuroloog Ingemar Merkies is bijzonder hoogleraar in de klinimetrie. Zijn onderzoek naar uitkomstmaten wordt gesteund door het Spierfonds.
Prof. dr. Ingemar Merkies

Prof. dr. Ingemar Merkies is bijzonder hoogleraar Functionele Klinimetrie in het Maastricht UMC+. Hier leidt hij zijn eigen onderzoeksgroep die zich met name richt op het ontwikkelen van nieuwe uitkomstmaten voor spierziekten.

We hebben jouw hulp nodig!

Alleen met wetenschappelijk onderzoek kunnen we de strijd tegen spierziekten voeren en uiteindelijk een medicijn vinden. Om zo spierziekten te stoppen. En dit kunnen we alleen doen met jouw hulp.

Manieren waarop jij kunt helpen

Collecteren

Collecteren