Logo SpierfondsLogo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Talentvolle onderzoekers

Talentvolle onderzoekers

Nederland heeft uitstekende spierziektenonderzoekers. Dit zorgt ervoor dat het Nederlandse onderzoek van hoogstaande kwaliteit is. We draaien mee in de internationale top. En dat willen we ook in te toekomst zo houden. Daarom investeert het Prinses Beatrix Spierfonds in zowel beginnend en gevestigd onderzoekstalent. We vinden het belangrijk dat het beste talent voor ons onderzoeksveld kiest, uitmuntend wordt opgeleid en kan doorgroeien tot de top. Ook willen we dat spierziekten worden ingebed binnen de onderzoekscentra.

Muscles2Meet en Event4Talent

Het fonds stimuleert onderzoekstalent op gebied van spierziekten in Nederland, omdat we jong talent willen aantrekken en behouden voor het onderzoeksveld. Een evenement dat we tweejaarlijks organiseren is Muscles2Meet. Tijdens dit tweedaagse symposium kunnen jonge spierziektenonderzoekers elkaar én het vakgebied beter leren kennen. Het symposium wordt mede-georganiseerd door de jonge onderzoekers zelf. Zij stellen een programma samen met onder andere lezingen van succesvolle onderzoekers en interactieve workshops op het gebied van carrièreontwikkeling. Daarnaast is er tijdens het diner gelegenheid om wat informeler kennis te maken. Onze beschermvrouwe prinses Beatrix is vanaf het begin betrokken geweest bij de opzet van het symposium en is tot op heden bij alle edities aanwezig geweest bij de opening.

Een tweede evenement wat we vanaf 2022 tweejaarlijks organiseren is Event4Talent. Dit nieuwe netwerkevent organiseren we samen met MYOS: het talentprogramma van Spierziekten Centrum Nederland. Event4Talent richt zich op jonge onderzoekers die al iets verder in hun carrière zijn. Het volledige event staat in het teken van netwerken: met andere deelnemers en door lezingen en workshops gericht op netwerkvaardigheden. Ook dit evenement wordt mede-georganiseerd door de jonge onderzoekers zelf.

“Muscles2Meet was erg inspirerend! Een echte toevoeging voor jonge onderzoekers.” – Willem Jan Fokkink, deelnemer Muscles2Meet 2016

Spierfonds Impact Award

De Spierfonds Impact Award is een prijs voor een jonge onderzoeker die een concrete en waardevolle bijdrage heeft geleverd met impact voor de wetenschap en/of voor mensen met een spierziekte. Het doel van deze prijs is jonge onderscheidende onderzoekers te erkennen en belonen, en hen te inspireren en aan te moedigen om met hun inzet en bijdrages het spierziektenveld blijvend te verrijken.

Dr. Ellen Sterrenburg, algemeen directeur van het Spierfonds: “Nederland heeft uitstekende onderzoekers. We draaien echt mee in de internationale top. En dat willen we natuurlijk ook in de toekomst zo houden. Met de Spierfonds Impact Award belonen we jonge, vooruitstrevende onderzoekers die met hun nieuwe, frisse ideeën écht verschil hebben gemaakt.”

Bijzondere leerstoelen

Met het instellen van bijzondere leerstoelen wil het Spierfonds ervoor zorgen dat spierziekten een strategische positie krijgen of behouden binnen universitair medische centra (UMC’s). Zo bouwen wij aan een steviger fundament voor experimenteel en klinisch onderzoek naar spierziekten. Op dit moment zijn namens het Spierfonds de volgende bijzonder hoogleraren actief:

Neuroloog Ingemar Merkies is bijzonder hoogleraar in de klinimetrie. Zijn onderzoek naar uitkomstmaten wordt gesteund door het Spierfonds.
Prof. dr. Ingemar Merkies

Prof. dr. Ingemar Merkies is bijzonder hoogleraar Functionele Klinimetrie in het Maastricht UMC+. Hier leidt hij zijn eigen onderzoeksgroep die zich met name richt op het ontwikkelen van nieuwe uitkomstmaten voor spierziekten.

Recent afgeronde leerstoelen:

Onderzoekers Jan Verschuuren doet met steun van het Spierfonds wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.
Prof. dr. Jan Verschuuren

Prof. dr. Jan Verschuuren leidt in het LUMC zijn eigen onderzoeksgroep die zich met name richt op het vinden van de oorzaak van myasthenia gravis, en het ontwikkelen van een therapie voor de ziekte van Duchenne.

Onderzoeker Bart Jacobs doet met steun van het Spierfonds wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.
Prof. dr. Bart Jacobs

Prof. dr. Bart Jacobs leidt in het Erasmus MC zijn eigen onderzoeksgroep die zich met name richt op het behandelen van ontstekingsziekten van perifere zenuwen, zoals het Guillain-Barré syndroom en CIDP.

We hebben jouw hulp nodig!

Alleen met wetenschappelijk onderzoek kunnen we de strijd tegen spierziekten voeren en uiteindelijk een medicijn vinden. Om zo spierziekten te stoppen. En dit kunnen we alleen doen met jouw hulp.

Manieren waarop jij kunt helpen

Collecteren

Collecteren

Een actie starten

Een actie starten

Doneren

Doneren