• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Jan Kooijman

Jan Kooijman

Met veel toewijding is Jan Kooijman ambassadeur van het Prinses Beatrix Spierfonds. Door de jaren heen heeft Jan zich op vele manieren ingezet voor mensen met een spierziekte en het fonds. Zijn inzet voor onze campagnes, op onze evenementen en voor mensen met een spierziekte is zeer waardevol.

“WAT ME ZO RAAKT AAN MENSEN MET EEN SPIERZIEKTE IS HUN GEWELDIGE VEERKRACHT.”

Ambassadeur

“Toen ik werd gevraagd om ambassadeur te worden van het Spierfonds, heb ik niet lang nagedacht. Ik heb zelf bijna 10 jaar lang gedanst bij het Scapino Ballet en weet dus heel goed hoeveel spierkracht het kost om goed te dansen, spierkracht die mensen met een spierziekte juist niet hebben.” In eerste instantie dacht Jan: er is toch geen groter contrast denkbaar dan tussen dansers en mensen met een spierziekte? Maar er zijn ook sterke overeenkomsten. Zowel spierziektepatiënten als dansers gebruiken elke dag hun spieren tot het uiterste. “Mensen met een spierziekte voeren alleen een heel andere en veel ongelijkere strijd dan dansers.”

“Wat fijn dat Jan zo betrokken is!”

In de tijd van het coronavirus videobelt Jan Kooijman met een aantal van onze ambassadeurs. Om te vragen hoe het in deze bizarre tijden met ze gaat en om ze een hart onder de riem te steken. Isa heeft de spierziekte SMA en vond het hartstikke leuk om met Jan te bellen.

Jan Kooijman is betrokken bij patient en videobelt met heni in tijden van de coronacrisis.)

Spraakmakende campagne

Een aantal jaren geleden lanceerde het Spierfonds een spraakmakende campagne met Jan Kooijman in de hoofdrol. Voor een laatste keer danste Jan, en liet hierbij zien dat alle spieren in zijn lijf daarvoor nodig zijn. Jan: “Elke beweging die ik maak, komt vanuit mijn spieren. Dit is voor mij zo vanzelfsprekend, daar denk ik niet bij na. Maar voor 200.000 mensen met een spierziekte kan bewegen de grootste opgave zijn. En om hier aandacht voor te vragen geef ik me letterlijk en figuurlijk bloot… Als professioneel danser was ik iedere dag bezig om mijn grenzen op te zoeken. Dat is precies wat mensen met een spierziekte doen. Alleen niet bij een spagaat, maar bij alledaagse handelingen. Mensen hebben geen idee wat een spierziekte is, laat staan hoe het is om te leven met een spierziekte. Niet gek dat het Spierfonds meer aandacht vraagt voor spierziekten en voor wetenschappelijk onderzoek. Het doel: alle spierziekten de wereld uit.”

Jan geeft zich bloot in de strijd tegen spierziekten

Jan geeft zich bloot in de strijd tegen spierziekten

'Het is toch vanzelfsprekend, dat ik morgen weer beweeg?'

Samen staan we sterk

Jan Kooijman zet zich niet alleen in voor het Spierfonds. Ook René van Kooten en Dennis van Aarsen staan op vele manieren klaar voor mensen met een spierziekten. Wij zijn trots op onze ambassadeurs!