Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Onze partners

In alles wat we doen is samenwerking essentieel. Want we kunnen het immers niet alleen. Daarom bundelen we de krachten met belangrijke partners. We zijn ervan overtuigd dat we door samenwerking efficiënter en sneller onze missie ‘spierziekten de wereld uit!’ bereiken.

Samenwerkingen in wetenschappelijk onderzoek

Spierziekten Nederland

Het Spierfonds ondersteunt patiëntenvereniging Spierziekten Nederland al sinds 1974 met een structurele subsidie zodat zij haar taken op het gebied van patiëntondersteuning kan vervullen.

Spierfondsen

Het Prinses Beatrix Spierfonds is niet het enige fonds dat zich inzet voor mensen met een spierziekte. Wij werken met diverse andere spierfondsen in Nederland samen.

Spierziekten Centrum Nederland

Het Spierziekten Centrum Nederland (SCN) is een samenwerkingsverband van artsen en onderzoekers uit alle universitair medische centra die gespecialiseerd zijn in spierziekten. Het SCN houdt zich bezig met de belangenbehartiging van het veld en adviseert bijvoorbeeld over het al dan niet vergoeden van behandelingen van zeldzame spierziekten. Het SCN wordt mede mogelijk gemaakt door het Spierfonds.

Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF)

Om kennis te delen met andere gezondheidsfondsen, is het Spierfonds lid van de SGF, een samenwerkingsverband tussen twintig Nederlandse gezondheidsfondsen. De SGF zet zich in voor thema’s als onderzoek en voorlichting, en biedt een platform voor de fondsen om kennis en ervaring uit te wisselen.

European NeuroMuscular Centre (ENMC)

Het Spierfonds is lid van het ENMC, een internationale organisatie die onderzoek naar spierziekten stimuleert door samenwerking tussen onderzoekers en artsen te bevorderen. Het ENMC organiseert en financiert internationale workshops over spierziekten.

Health~Holland

De Topsector Life Sciences & Health (LSH) is een van de negen ‘topsectoren’ in Nederland, aangewezen door het Ministerie van Economische Zaken. Onder de naam Health~Holland stimuleert de topsector Life Sciences & Health innovatie in deze sector. Het Spierfonds werkt samen met Health~Holland om de PPS-toeslag, een toeslag vanuit de overheid voor publiek-private samenwerking, volgens de geldende regels te besteden aan nieuw spierziektenonderzoek.

SMA Europe

SMA Europe is een samenwerkingsverband van twintig patiënten- en onderzoeksorganisaties in Europa die zich bezighouden met het financieren van onderzoek naar SMA en de belangenbehartiging van mensen met SMA. Het Spierfonds is partner in SMA Europe.

Organisaties die ons steunen

Holland Dance Festival

Elk jaar organiseren we samen met Holland Dance Festival het dansgala Free To Move. De top van de Nederlandse dans zet zich elk jaar belangeloos in voor de strijd tegen spierziekten. Een spetterende voorstelling die in het teken stond van bewegen en bewogen worden.

Zwaluwen Jeugd Actie

De Zwaluwen Jeugd Actie bestaat al sinds 1960. Ieder jaar spelen jeugdleden van de KNVB tijdens het KNVB bekertoernooi voor het goede doel. Van het ingezamelde geld gaat de helft naar Spieren voor Spieren en het Prinses Beatrix Spierfonds voor onderzoek naar spierziekten bij kinderen.

Samenwerking met loterijen

VriendenLoterij

De VriendenLoterij steunt het Spierfonds dankzij haar deelnemers. De helft van ieder VriendenLoterij-lot gaat naar goede doelen die zich inzetten voor gezondheid en welzijn in Nederland, of naar een club of vereniging naar keuze. Sinds 2004 heeft het fonds in totaal 14,7 miljoen euro van de VriendenLoterij ontvangen.  

Nederlandse Loterij

De Nederlandse Loterij steunt het Spierfonds jaarlijks met een bijdrage.