• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Dierproeven en wetenschappelijk onderzoek

Dierproeven en wetenschappelijk onderzoek

Het Spierfonds maakt zich sterk voor de genezing van spierziekten. En ons belangrijkste wapen in deze strijd is wetenschappelijk onderzoek. Hiermee willen we medicijnen ontwikkelen die de achteruitgang bij spierziekten kunnen stoppen. De noodzaak hiervoor is groot. Naar schatting krijgt een op negen mensen te maken met een spierziekte. Een spierziekte heeft een enorme impact op iemands leven. Want spieren gebruik je voor alles. Van een glimlach tot een wandeling. Van drinken tot plassen. Van lachen tot ademen.

Strikte beoordelingsprocedure

Het Spierfonds ziet het liefst dat het gebruik van proefdieren in wetenschappelijk onderzoek overbodig is. Bij het financieren van nieuw onderzoek hanteren we daarom een strikte beoordelingsprocedure om te voorkomen dat we onnodig dierproeven steunen. En bij het merendeel van onze onderzoeken wordt gebruik gemaakt van alternatieven, zoals cellen die in het laboratorium gekweekt zijn en computermodellen.

Investering in alternatieven

We investeren zelf actief in alternatieven voor proefdieren. Zo is met onze steun de 3D-spier ontwikkeld: een menselijk mini-spiertje, gemaakt in het laboratorium. Hiermee kan de situatie in de mens nog beter worden nagebootst. De 3D-spier kan gebruikt worden om medicijnen op grote schaal te testen. Daarnaast hebben we met de Samenwerkende Gezondheidsfondsen een gezamenlijk onderzoeksprogramma opgezet naar ‘humane meetmodellen’. Dit zijn onderzoeksmiddelen die de mens als uitgangspunt nemen. De 3D-spier is een voorbeeld van een humaan meetmodel. Maar ook cellen, proefpersonen en computersimulaties vallen in deze categorie.

De komende jaren blijven wij verder investeren in de ontwikkeling van de 3D-spier en andere humane meetmodellen, zodat alle onderzoekers hier gebruik van kunnen maken. Tegelijkertijd willen we de mensen met een spierziekte niet laten wachten op mogelijke medicijnen. En op dit moment is het nog wettelijk verplicht om nieuw ontwikkelde medicijnen uit veiligheidsredenen te testen op proefdieren.

Beperking van dierproeven tot het minimum

Het Spierfonds financiert op dit moment 60 onderzoeken naar spierziekten. Dit betreft onderzoek naar het beloop, diagnostiek, oorzaken, ziektemechanismen en behandeling. In een deel van deze onderzoeken wordt gebruik gemaakt van proefdieren om de werking en veiligheid van nieuwe medicijnen te onderzoeken. Op het jaarlijkse onderzoeksbudget van 2,5 miljoen euro wordt gemiddeld 35.000 (1,3%) ingezet voor proefdieronderzoek. Het gaat hierbij om muizen. Door een strikte beoordelingsprocedure te hanteren, proberen we dit tot het absolute minimum te beperken.