• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Annika deed met een scholarship onderzoek naar de ziekte van Duchenne

Terug naar het nieuwsoverzicht

Annika Vrehen, masterstudent Biomedical Engineering aan de Technische Universiteit Eindhoven, liep vijf maanden stage in Londen. Hier onderzocht ze een mogelijke behandeling voor de ziekte van Duchenne bij een model voor deze ziekte. Haar stage werd mogelijk gemaakt met een scholarship van het fonds.

“Mensen met een spierziekte verdienen een therapie”

Annika weet uit eigen ervaring hoe het is om een chronische ziekte te hebben. Tijdens haar master was ze een jaar lang ernstig ziek en moest ze meerdere keren geopereerd worden. “Nog steeds zorgt mijn ziekte ervoor dat ik niet alles kan doen wat ik zou willen”, vertelt Annika. “Ik weet dus hoe het is om langdurig echt ziek te zijn, welke dingen je allemaal mist en wat de impact is op je familie. Niemand verdient het om ziek te zijn en al helemaal niet om een ziekte te hebben waar (nog) geen therapie voor is. Misschien is het een beetje cliché, maar dit is mijn grootste motivatie in het doen van onderzoek. Mensen met een spierziekte verdienen een (verbeterde) therapie.”

Bemoedigende bevindingen

Tijdens haar stage richtte Annika zich op de ziekte van Duchenne. Deze spierziekte wordt veroorzaakt door een erfelijke fout, waarbij het dystrofine eiwit niet wordt aangemaakt. Dit eiwit zorgt voor de stevigheid van de spiercellen waaruit onze spieren bestaan. “De ziekte van Duchenne kan worden nagebootst in een model”, vertelt Annika. “En met behulp van dit model kunnen experimentele behandelingen worden getest.” Annika onderzocht de zogenoemde PIC cellen. Deze cellen kunnen onder de juiste omstandigheden uitgroeien tot spiercellen. “Ik heb onderzocht of de PIC cellen een therapeutische bijdrage kunnen leveren. Daarvoor werden PIC getransplanteerd in het model voor de ziekte. We zagen daarna aanwijzingen dat er nieuwe spiervezels, inclusief het dystrofine eiwit, gevormd waren. Ondanks dat er meer onderzoek nodig is, zijn de bevinden van dit onderzoek bemoedigend.”

Zelfstandig en zelfverzekerd

Haar stage in het buitenland was voor de 24-jarige een leerzame ervaring. “Ik heb geleerd zelfstandig te werken en ben meer zelfverzekerd geworden tijdens het laboratorium werk”, vertelt Annika. “En ik heb veel over verschillende soorten spieronderzoek geleerd. Maar het meeste ik misschien nog wel geleerd van het ‘alleen’ in het buitenland wonen, dit was een grote uitdaging. Omdat je alles zelf moet uitvinden zonder hulp van vrienden of familie in de buurt word je ontzettend zelfstandig. Ik heb geleerd om makkelijk contact te maken met onbekende mensen en ook heb ik geleerd om gewoon op mensen af te stappen wanneer je ergens hulp bij nodig hebt. Ik heb er enorm van genoten om vijf maanden in zo’n grote en drukke stad te werken en te leven.”

Scholarship

De onderzoeksstage van Annika werd mogelijk gemaakt met een scholarship van het Prinses Beatrix Spierfonds. Het fonds stelt deze subsidies beschikbaar voor studenten die een onderzoeksstage naar spierziekten willen doen in het buitenland. Door het stimuleren van onderzoek naar spierziekten willen we jonge onderzoekers enthousiast maken voor dit vakgebied.

Nieuws over ziekte van Duchenne

Laden…
Met een speciaal schaartje de DNA-fout bij de ziekte van Duchenne herstellen

Met een speciaal schaartje de DNA-fout bij de ziekte van Duchenne herstellen

Onderzoekers gebruiken een soort moleculaire schaar, genaamd CRISPR/Cas, om de DNA-fout in de cel te…

Gentherapie voor de ziekte van Duchenne – "wij willen alles op alles zetten om dit in de kliniek krijgen"
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

Gentherapie voor de ziekte van Duchenne – "wij willen alles op alles zetten om dit in de kliniek krijgen"

Op 1 januari 2020 ging het Onderzoeksprogramma Gentherapie van start, het grootste en meest ambitieuze…