• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Belangrijke rol voor cholesterol in ziektebeloop HMSN

Terug naar het nieuwsoverzicht

De aanmaak van cholesterol speelt mogelijk een belangrijke rol in het ziektebeloop van HMSN. Dat ontdekten onderzoekers van het LUMC. Bij HMSN is de aanmaak van cholesterol in de zenuw verstoord, waardoor de zenuwen hun bescherming niet meer kunnen herstellen. Voor meer onderzoek hebben we jouw hulp nodig. Doneer nu!

Bescherming van de zenuwen

HMSN, ook wel de ziekte van Charcot-Marie-Tooth genoemd, is een erfelijke aandoening van de zenuwen die de spieren aansturen. Hierdoor worden de spieren steeds zwakker en ontstaan gevoelsstoornissen. De ziekte wordt vaak veroorzaakt door verstoringen in de zogenoemde Schwann-cellen. Deze cellen zorgen voor een beschermende laag, die grotendeels uit vetten en cholesterol bestaat, om de zenuwen heen. Bij HMSN type I zijn de Schwann-cellen aangetast en gaat de beschermende laag om de zenuwen langzaam verloren. Hierdoor kunnen de zenuwen nog verdere schade oplopen en kan het ziektebeloop verergeren.

Onderzoeker Frank Baas doet met steun van het Spierfonds wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van prof. dr. Frank Baas.

Onverwachte ontdekking

Onderzoekers in Leiden hebben nu ontdekt dat de cholesterolaanmaak in de Schwann-cellen een belangrijke rol speelt bij dit ziektebeloop. Dat was een verrassende ontdekking voor de onderzoekers, in hun onderzoek stond namelijk het afweersysteem centraal. Ze dachten dat deze een belangrijke rol zou spelen bij het verlies van de beschermende laag om de zenuwen. Maar in een model van de ziekte bleek de rol van het afweersysteem minder groot dan gedacht. In plaats daarvan kwamen ze tot de ontdekking dat de Schwann-cellen in dit model geen cholesterol meer aanmaken, terwijl er juist heel veel nodig is om de beschermende laag te herstellen. Deze verstoorde cholesterolaanmaak zou dus een belangrijke factor kunnen zijn in het ziektebeloop van HMSN. En nog belangrijker, wellicht aanknopingspunten kunnen bieden voor de ontwikkeling van een therapie.

Meer weten?

Het onderzoek naar HMSN werd uitgevoerd in het LUMC onder leiding van prof. dr. Frank Baas en werd gefinancierd door het Prinses Beatrix Spierfonds.

Nieuws over HMSN

Laden…
Cholesterol speelt sleutelrol bij de spierziekte HMSN
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

Cholesterol speelt sleutelrol bij de spierziekte HMSN

Een verstoorde cholesterolaanmaak zou een belangrijke factor kunnen zijn in het ziektebeloop van HMSN. Daarom…