• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Elektromagnetische straling op werkvloer verhoogt mogelijk risico op ALS

Terug naar het nieuwsoverzicht

Blootstelling aan elektromagnetische straling of elektrische schokken op de werkvloer leidt mogelijk tot een licht verhoogd risico op het krijgen van ALS. Dat blijkt uit onderzoek dat door het ALS centrum in het UMC Utrecht is uitgevoerd onder leiding van prof. dr. Leonard van den Berg. Het Prinses Beatrix Spierfonds financiert ook onderzoek naar ALS. Help jij mee meer onderzoek mogelijk te maken?

Invloed van omgeving

ALS is een zeldzame, ernstige spierziekte waarbij de spieren één voor één uitvallen, tot uiteindelijk ook de ademhalingsspieren worden aangetast. Waardoor dit komt, is niet duidelijk. Vermoedelijk ligt de oorzaak in een combinatie van erfelijke factoren en omgevingsfactoren. In een onderzoek dat door het ALS centrum werd uitgevoerd, bekeken de onderzoekers het verband tussen ALS en omgevingsfactoren. Ze onderzochten of mensen die op hun werk bovengemiddeld worden blootgesteld aan elektromagnetische straling of elektrische schokken – zoals elektriciens en lassers – een hoger risico hebben op het krijgen van ALS. Hiervoor vergeleken ze de gegevens van 1323 ALS-patiënten en 2704 gezonde vrijwilligers.

Iets hoger risico op ALS

De onderzoekers vonden dat ALS inderdaad iets vaker voorkomt bij mensen die bovengemiddeld worden blootgesteld aan elektromagnetische straling of elektrische schokken. Waarom dit zo is, weten de onderzoekers niet. Om dat uit te zoeken is meer onderzoek nodig.

Meer weten?

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift American Journal of Epidemiology en zijn hier tegen betaling te lezen.

Nieuws over ALS

Laden…
ALS: een behandelbare spierziekte?
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

ALS: een behandelbare spierziekte?

Een nieuw middel kan de ziekte ALS tegengaan bij patiënten met een zeer zeldzame vorm…