• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

“Ik kon eindelijk mijn steentje bijdragen

Terug naar het nieuwsoverzicht

In het kader van haar opleiding ‘Neuroscience & Cognition’ liep Evy van Weelden stage in Melbourne, Australië. Hier onderzocht ze een nieuw apparaat waarmee volledig verlamde mensen toch kunnen communiceren. Haar stage werd mede mogelijk gemaakt met een scholarship van het Spierfonds.

Contact via een apparaat

“Ik heb altijd interesse gehad in de verbinding tussen de hersenen en computers”, vertelt Evy. “In mijn ogen heeft dit nieuwe onderzoeksveld enorm veel potentie om mensen met verlamming te helpen.” Bijvoorbeeld mensen met een spierziekte zoals ALS. Bij deze ingrijpende spierziekte worden alle spieren aangedaan totdat mensen volledig verlamd raken en uiteindelijk sterven. “Ik vind het erg bijzonder dat mensen via een apparaat contact kunnen maken met anderen”, aldus Evy. “Dit geeft hopelijk hoop voor veel mensen die te maken krijgen met verlamming. Dus toen ik de mogelijkheid kreeg om in Melbourne onderzoek te doen naar een nieuw en onbekend apparaat hiervoor, was ik razend enthousiast. Ik kon eindelijk mijn steentje bijdragen.”

“Het nieuwe apparaat is ontworpen om via een bloedvat in de nek in de hersenen geplaatst te worden. Het was mijn taak om te ontdekken welke hersenactiviteit het apparaat kon meten, en of deze hersenactiviteit bepaalde betekenis had. Met behulp van deze bevindingen kan het team in Melbourne weer verder onderzoek doen. En hopelijk kan het apparaat over een aantal jaar gebruikt worden bij patiënten.”

Evy van Weelden deed met steun van het Spierfonds een onderzoeksstage naar spierziekten in Melbourne.
Evy van Weelden liep stage in Melbourne.

Ingekort door corona

Vanwege de coronacrisis, keerde Evy vier maanden eerder terug naar Nederland dan gepland. Een hectische en stressvolle ervaring. Toch kijkt ze met plezier terug op haar tijd in Melbourne. “Ik heb enorm veel geleerd”, vertelt Evy. “Vooral het verschil in werkcultuur tussen Nederland en Australië was een shock. In Nederland leggen wij veel meer druk op werktijden en afspraken. Het was verhelderend om dit verschil eens mee te maken. Ook wonen in Australië was enorm wennen. Supermarkten, infrastructuur, alle ‘normale’ dingen in het leven zijn daar anders ingericht. Ik fietste bijna elke dag naar stage, en dat moest dan aan de linkerkant van de weg, langs auto’s die zo’n 80 km/u reden!”

Nieuws over ALS

Laden…
ALS: een behandelbare spierziekte?
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

ALS: een behandelbare spierziekte?

Een nieuw middel kan de ziekte ALS tegengaan bij patiënten met een zeer zeldzame vorm…