• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Leonard van den Berg benoemd tot lid KNAW

Terug naar het nieuwsoverzicht

Onderzoeker prof. dr. Leonard van den Berg is benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De KNAW bestaat uit vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines, die gekozen worden op basis van hun wetenschappelijke prestaties.

Topwetenschapper

Prof. dr. Leonard van den Berg is hoogleraar experimentele neurologie in het UMC Utrecht Hersencentrum en coördinator van het ALS Centrum Nederland. Het onderzoek van prof. dr. Van den Berg richt zich op ziekten van de motorische zenuwcellen, zoals de spierziekte ALS. Op basis van zijn wetenschappelijke prestaties is hij gekozen als nieuw lid van de KNAW, een genootschap van topwetenschappers.

Over zijn benoeming schrijft de jury: “De ongeneeslijke ziekte ALS en verwante aandoeningen staan centraal in het werk van Leonard van den Berg. Met klinisch en genetisch onderzoek, leefstijlonderzoek en beeldvormingstechnieken zoekt zijn onderzoeksgroep naar wat precies leidt tot de uitval van motorische zenuwcellen en verlamming van de spieren. Van den Berg gebruikt krachtige bio-informatica om grote hoeveelheden data te kunnen interpreteren. Ook samenwerking is een van zijn troeven. Zo is hij oprichter en coördinator van ALS Centrum Nederland en leidt hij meerdere internationale onderzoeksprojecten. Zijn werk geeft hoop dat er op den duur een behandeling voor ALS komt.”

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

De KNAW is een genootschap van topwetenschappers en verantwoordelijk voor vijftien onderzoeksinstituten. Daarnaast adviseert het KNAW de regering over wetenschap. De KNAW telt ongeveer 550 leden, die voor het leven worden benoemd. Naast prof. dr. Van den Berg zijn nog achttien andere nieuwe leden gekozen.

Nieuws over ALS

Laden…
ALS: een behandelbare spierziekte?
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

ALS: een behandelbare spierziekte?

Een nieuw middel kan de ziekte ALS tegengaan bij patiënten met een zeer zeldzame vorm…