Dr. Rick Wansink
Rick Wansink is celbioloog in het Radboudumc. Hij doet al sinds 1998 onderzoek naar de spierziekte myotone dystrofie. Hierbij richt hij zich op het ontrafelen van het ziektemechanisme en het ontwikkelen van een medicijn.
Myotone dystrofie wordt veroorzaakt door een herhaling in het DNA, waardoor een schadelijk molecuul wordt geproduceerd. De lengte van herhaling in het DNA heeft mogelijk invloed op de werking van medicijnen, oligonucleotiden, die voor myotone dystrofie ontwikkeld worden. In dit onderzoek zal dit worden uitgezocht.
Myotone dystrofie is een erfelijke spierziekte die wordt veroorzaakt door een herhaling in het DNA. De vertaling van deze DNA-informatie in de cel leidt tot de vorming van schadelijke kopieën. Deze kopieën brengen ernstige schade toe aan cellen in de spieren en de hersenen. Hoe langer de herhaling in het DNA is, hoe ernstiger de ziekte is. De lengte van de herhaling en dus de ernst van de ziekte verschilt enorm tussen patiënten. In een eerder onderzoek zijn potentiële medicijnen geïdentificeerd, zogenaamde oligonucleotiden, voor myotone dystrofie. Deze medicijnen binden aan de schadelijke DNA-kopieën en geven zo een signaal dat ze vernietigd moet worden. Het is mogelijk dat de lengte van de herhaling in het DNA invloed heeft op de werking van de oligonucleotiden.
Het doel van dit onderzoek is om te testen in hoeverre de werking van oligonucleotiden afhankelijk is van de lengte van de DNA-herhaling. Hiervoor zullen de onderzoekers verschillende typen oligonucleotiden testen in spier- en hersencellen met verschillende DNA-herhalingen en vervolgens in een model voor de ziekte. Zo verwachten de onderzoekers de werking van de medicijnen te kunnen verbeteren en de introductie van een succesvolle therapie voor myotone dystrofie te bevorderen.
In het eerste jaar hebben de onderzoekers ontdekt dat er inderdaad een verband lijkt te zijn tussen de lengte van de herhaling en het effect van het medicijn. Dat zou betekenen dat patiënten niet allemaal dezelfde dosis/samenstelling van het medicijn nodig hebben, maar een gepersonaliseerde versie hiervan. Verder wijzen de eerste resultaten erop dat de medicijnen nog niet goed worden opgenomen door de spiercellen. Verdere verbetering is dus nodig.
De komende periode zullen de onderzoekers zich verder richten op de opname van het medicijn, door de samenstelling ervan te optimaliseren.
Dr. Rick Wansink & prof. dr. Roland Brock
Radboudumc
€ 280.000,-
Rick Wansink is celbioloog in het Radboudumc. Hij doet al sinds 1998 onderzoek naar de spierziekte myotone dystrofie. Hierbij richt hij zich op het ontrafelen van het ziektemechanisme en het ontwikkelen van een medicijn.