Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
De rol van DUX4 in het afweersysteem bij FSHD

De klachten bij FSHD worden veroorzaakt door de aanwezigheid van het eiwit DUX4 in de spiercellen. Recent onderzoek wijst erop dat DUX4 een rol heeft in het afweersysteem. Het doel van dit onderzoek is om deze rol uit te pluizen.

Achtergrond van het onderzoek

FSHD is een complexe spierziekte. De klachten worden veroorzaakt door de aanwezigheid van het eiwit DUX4 in de spiercellen. Normaal gesproken komt dit eiwit hier niet voor, maar door een erfelijke afwijking is dat bij mensen met FSHD wel het geval. Er wordt dan ook veel onderzoek gedaan naar de onderdrukking van DUX4 als therapie. Recent onderzoek van het Leidse onderzoeksteam wijst erop dat DUX4 een rol heeft in het afweersysteem. Ze vermoeden dat deze rol mogelijk verstoord is bij mensen met FSHD.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om de rol van DUX4 in het afweersysteem uit te pluizen en de gevolgen van een mogelijk verstoord afweersysteem in kaart te brengen. Hiervoor zullen de onderzoekers kijken naar de aanwezigheid van DUX4 en van afweercellen in weefsels en bloed van mensen met FSHD en in een model van de ziekte. De onderzoekers verwachten ook een aantal therapieën gericht tegen het afweersysteem te kunnen testen bij een model van de ziekte. Daarnaast zal het onderzoek meer inzicht geven in de mogelijke bijwerkingen van onderdrukking van DUX4.

Tussentijdse resultaten

In het eerste drie jaar hebben de onderzoekers DUX4 aangetroffen in het afweersysteem van een model van de ziekte. Ook ontdekten ze welke afweercellen aanwezig zijn in de spieren van dit model. Dit biedt aanknopingspunten voor een mogelijke therapeutische strategie voor FSHD. Daarnaast vonden de onderzoekers dat DUX4 tijdens de embryonale ontwikkeling in grote hoeveelheid aanwezig is in de zwezerik (of thymus) die een belangrijke rol heeft in ons afweersysteem. Omdat het DUX4-eiwit ook aanwezig is in de zwezerik van volwassenen, bevestigt dit het vermoeden dat DUX4 een functie heeft in dit orgaan. Verder hebben de onderzoekers verschillende uitgevoerd die de spierkracht en het uithoudingsvermogen testen in een model voor de ziekte. Zo kunnen ze bepalen welke testen het beste gebruikt kunnen worden wanneer er een therapie voor FSHD in het model getest wordt.

Over het onderzoek

Onderzoek
Begrijpen van de spierziekte
Begrijpen van de spierziekte

1 september 2017 gestart

Onderzoeker

Dr. Jessica de Greef & prof. dr. ir. Silvère van der Maarel

Locatie

LUMC

Kosten

€ 249.951,- (cofinanciering Spieren voor Spieren)

Dr. Jessica de Greef

Jessica de Greef is biomedisch onderzoeker in het LUMC. Hier doet ze onderzoek naar de genetische en epigenetische basis van de spierziekte FSHD. Daarnaast ontwikkelt ze modellen waarmee deze spierziekte beter bestudeerd kan worden.

Onderzoek naar FSHD

Gentherapie voor FSHD

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Elk jaar gaan er ruim 28.000 collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd!

Een actie starten

Een actie opzetten kost maar één minuut, en wij helpen je graag om je actie tot een succes te maken.

Doneren

Met jouw steun kunnen we meer wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten financieren.