Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
De rol van voeding bij myotone dystrofie

In dit onderzoek willen de onderzoekers beter inzicht krijgen in de energiebehoefte van mensen met myotone dystrofie om zo gerichte voedingsadviezen te kunnen geven.

Achtergrond van het onderzoek

Recent onderzoek van het team in Maastricht lijkt aan te tonen dat mensen met myotone dystrofie een sterk verlaagde energiebehoefte hebben. Verschillende factoren spelen hier mogelijk een rol bij, zoals de stofwisseling, het activiteitenniveau en de spiermassa. Veel mensen met myotone dystrofie hebben vragen over de rol van voeding. Bijvoorbeeld of eiwitrijke voeding kan helpen om het verlies aan spiermassa tegen te gaan. Er is echter nog te weinig bekend over de energiebehoefte van mensen met myotone dystrofie om hier goede adviezen over te geven.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is de exacte energiebehoefte van mensen met myotone dystrofie in kaart te brengen. Aan het onderzoek zullen 15 mensen met myotone dystrofie en 15 controlepersonen meedoen. Met verschillende technieken zullen de onderzoekers de energiebehoefte van mensen met myotone dystrofie, in rust en in inspanning, vergelijken met die van de controlepersonen. Hierbij houden ze rekening met de spiermassa van de deelnemers. Met de resultaten van dit onderzoek kunnen gerichte voedingsadviezen ontwikkeld worden voor mensen met myotone dystrofie. In een vervolgonderzoek kan vervolgens met behulp van deze gegevens een gerichte interventie worden gestart.

Tussentijdse resultaten

Halverwege het onderzoek hebben 14 mensen met myotone dystrofie en 8 controlepersonen hun studiedeelname volledig afgerond. Op dit moment is er nog 1 actieve deelnemer in de studie en staan er nog 4 deelnemers gepland. De komende tijd zullen de onderzoekers zich richten op het werven van de laatste controlepersonen. Zodra het weer mogelijk is, zullen ze starten met de metingen bij de proefpersonen.

Over het onderzoek

Onderzoek
Conditie
Conditie

1 juli 2018 gestart

Onderzoeker

Prof. dr. Karin Faber

Locatie

Maastricht UMC+

Kosten

€ 199.187,-

Prof. dr. Karin Faber

Karin Faber is neuromusculair neuroloog in het Maastricht UMC+. Hier behandelt ze kinderen en volwassenen met een spierziekte. Daarnaast doet ze onderzoek naar spierziekten, met name naar myotone dystrofie en dunnevezelneuropathie.

Onderzoek naar myotone dystrofie

Gentherapie voor myotone dystrofie

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Elk jaar gaan er ruim 28.000 collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd!

Een actie starten

Een actie opzetten kost maar één minuut, en wij helpen je graag om je actie tot een succes te maken.

Doneren

Met jouw steun kunnen we meer wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten financieren.