Logo SpierfondsLogo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
De structuur van de D4Z4 repeat bij FSHD

De structuur van de D4Z4 repeat bij FSHD

Terug naar alle lopende onderzoeken

De spierziekte FSHD wordt veroorzaakt door de lossere verpakking van de D4Z4 repeat, een variabel stuk herhalend DNA, in de spiercellen. Hierdoor komt het DUX4-eiwit, wat normaal niet voorkomt in de spier, in de spieren tot leven en veroorzaakt het spierschade. Het doel van dit onderzoek is om de precieze structuur van de D4Z4 repeat uit te pluizen.

Achtergrond van het onderzoek

Uit eerder onderzoek is gebleken dat de structuur van de D4Z4 repeat niet bij iedereen hetzelfde is. Maar het is nog niet bekend of de verschillen in structuur ook het ziektebeloop van FSHD kunnen beïnvloeden. Door technische beperkingen was het tot nu toe moeilijk de D4Z4 repeat in detail te bestuderen. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de genetica maken dit nu mogelijk.

Doel van het onderzoek

In dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technieken op het gebied van DNA onderzoek om de precieze structuur van de D4Z4 repeat en de variaties hierin in kaart te brengen. Hierbij zal gericht worden op FSHD families met een uitzonderlijk ziektebeeld, zoals families met een milde vorm van de ziekte. Zo kan de relatie tussen de D4Z4 repeat structuur en het beloop van de ziekte bestudeerd worden. Dit zal meer inzicht geven in het de oorzaak en het beloop van de ziekte, en nieuwe strategieën voor therapie opleveren.

Eindresultaten

De onderzoekers hebben drie variaties van de D4Z4 repeat nauwkeurig bestudeerd en het voorkomen ervan bij mensen met FSHD en gezonde mensen onderzocht. De eerste variant bleek geen invloed te hebben op het ziektebeloop. De tweede variant bleek wel klinische consequenties te hebben. Deze variant veroorzaakt FSHD, maar alleen in combinatie met een erfelijke fout in het SMCHD1 gen, een bekende oorzaak van FSHD. De derde variant die de onderzoekers bestudeerden was duidelijk van invloed op het ziektebeloop. Mensen met deze variant maken een klein beetje van het schadelijke DUX4-eiwit aan, maar niet genoeg om er ziek van te worden. Dit is belangrijke kennis voor het ontwikkelen van een therapie voor FSHD. Het betekent dat een mogelijke therapie voor FSHD niet alle DUX4 hoeft te verwijderen of te voorkomen.

Dankzij de nieuwe technieken hebben de onderzoekers meer inzicht gekregen in het complexe ziektemechanisme van FSHD. Deze technieken zullen waar nodig ook worden gebruikt bij het stellen van de diagnose FSHD.

Over het onderzoek

Onderzoek
Begrijpen van de spierziekte
Begrijpen van de spierziekte

1 juli 2019 afgerond

Onderzoeker

Prof. dr. ir. Silvère van der Maarel

Locatie

LUMC

Kosten

€ 100.000,-

Prof. dr. ir. Silvère van der Maarel

Prof. dr. ir. Silvère van der Maarel

Silvère van der Maarel is humaan geneticus in het LUMC. Hier doet hij onderzoek naar de rol van genetica en epigenetica bij de spierziekte FSHD.

Onderzoek naar FSHD

Training in het 3D-muscle-on-a-chip model
Training in het 3D-muscle-on-a-chip model

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Collecteren

Elk jaar gaan er ruim 28.000 collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd!

Een actie starten

Een actie starten

Een actie opzetten kost maar één minuut, en wij helpen je graag om je actie tot een succes te maken.

Doneren

Doneren

Met jouw steun kunnen we meer wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten financieren.