Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Een landelijke studie naar FSHD in Nederland, de follow-up

In dit onderzoek worden deelnemers van de landelijke studie naar FSHD in Nederland opnieuw onderzocht. Dit zal informatie opleveren over het natuurlijk beloop van de ziekte en hoe veranderingen in de ziekte-ernst het beste gemeten kan worden. Deze kennis zal het onderzoek naar geneesmiddelen makkelijker maken.

Achtergrond van het onderzoek

FSHD is een erfelijke spierziekte waarbij de spieren steeds meer kracht verliezen. De symptomen lopen uiteen van mild tot vrij ernstig. De afgelopen jaren is er in Nijmegen en Leiden een groot onderzoek uitgevoerd, de FSHD-FOCUS studie, waarbij een landelijke database voor FSHD-patiënten is ontwikkeld. Aan dit onderzoek deden ruim 200 patiënten mee. Door middel van uitgebreide vragenlijsten en lichamelijk onderzoek is er een beter beeld ontstaan van de variatie in symptomen en klachten bij FSHD-patiënten in Nederland.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om de deelnemers van de FSHD-FOCUS studie vijf jaar later opnieuw te onderzoeken. Zo krijgen de onderzoekers informatie over hoe de ziekte zich ontwikkeld in de tijd (het natuurlijke beloop). Daarnaast zullen de onderzoekers nagaan op welke manier veranderingen in de ziekte-ernst het beste gemeten kan worden, en zal bloed onderzocht worden op stoffen die de ziekte kunnen beïnvloeden of wellicht het ziektebeloop kunnen voorspellen. Al deze onderdelen zijn essentieel voor het uitvoeren van betrouwbare toekomstige studies naar therapieën voor FSHD.

Tussentijdse resultaten

De onderzoekers zijn in mei 2019 begonnen met het benaderen van patiënten voor deelname en zijn hier inmiddels mee klaar. In de afgelopen anderhalf jaar hebben 166 patiënten meegedaan aan het onderzoek. Er zijn in totaal 108 MRI’s en 115 echo’s van de spieren gemaakt. Dat betekent dat ruim 80% van de deelnemers van de FSHD-FOCUS aan deze follow-up heeft meegedaan. Het laatste jaar van het onderzoek zullen alle verzamelde gegevens geanalyseerd worden.

Over het onderzoek

Onderzoek
Meten van de spierziekte
Meten van de spierziekte

1 februari 2019 gestart

Onderzoeker

Dr. Corinne Horlings, dr. Nicol Voermans & prof. dr. Baziel van Engelen

Locatie

Radboudumc

Kosten

€ 243.075,-

Dr. Corinne Horlings

Corinne Horlings is neuroloog in opleiding in het Radboudumc. Daarnaast doet ze onderzoek naar de spierziekte FSHD.

Onderzoek naar FSHD

Training in het 3D-muscle-on-a-chip model

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Elk jaar gaan er ruim 28.000 collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd!

Een actie starten

Een actie opzetten kost maar één minuut, en wij helpen je graag om je actie tot een succes te maken.

Doneren

Met jouw steun kunnen we meer wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten financieren.