• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Een landelijke studie naar FSHD in Nederland, de follow-up

Een landelijke studie naar FSHD in Nederland, de follow-up

Terug naar alle lopende onderzoeken

In dit onderzoek worden deelnemers van de landelijke studie naar FSHD in Nederland opnieuw onderzocht. Dit zal informatie opleveren over het natuurlijk beloop van de ziekte en hoe veranderingen in de ziekte-ernst het beste gemeten kan worden. Deze kennis zal het onderzoek naar geneesmiddelen makkelijker maken.

Achtergrond van het onderzoek

FSHD is een erfelijke spierziekte waarbij de spieren steeds meer kracht verliezen. De symptomen lopen uiteen van mild tot vrij ernstig. De afgelopen jaren is er in Nijmegen en Leiden een groot onderzoek uitgevoerd, de FSHD-FOCUS studie, waarbij een landelijke database voor FSHD-patiënten is ontwikkeld. Aan dit onderzoek deden ruim 200 patiënten mee. Door middel van uitgebreide vragenlijsten en lichamelijk onderzoek is er een beter beeld ontstaan van de variatie in symptomen en klachten bij FSHD-patiënten in Nederland.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om de deelnemers van de FSHD-FOCUS studie vijf jaar later opnieuw te onderzoeken. Zo krijgen de onderzoekers informatie over hoe de ziekte zich ontwikkeld in de tijd (het natuurlijke beloop). Daarnaast zullen de onderzoekers nagaan op welke manier veranderingen in de ziekte-ernst het beste gemeten kan worden, en zal bloed onderzocht worden op stoffen die de ziekte kunnen beïnvloeden of wellicht het ziektebeloop kunnen voorspellen. Al deze onderdelen zijn essentieel voor het uitvoeren van betrouwbare toekomstige studies naar therapieën voor FSHD.

Tussentijdse resultaten

In mei 2019 zijn de onderzoekers begonnen met het werven van patiënten voor deze studie. In de jaren daarna hebben maar liefst 166 patiënten deelgenomen aan het onderzoek. Van deze deelnemers heeft meer dan 80% meegedaan aan deze vervolgstudie, waarbij in totaal 108 MRI’s en 115 echo’s van hun spieren zijn gemaakt. Het afgelopen jaar zijn de onderzoekers druk bezig geweest met het analyseren van al deze gegevens. Zo is de longfunctie bij mensen met FSHD op de lange termijn beschreven. De MRI- en echo-gegevens zijn ook grotendeels geanalyseerd en opgeschreven. Zodra alles is geanalyseerd en beschreven, publiceren wij de resultaten.

Over het onderzoek

Onderzoek
Meten van de spierziekte
Meten van de spierziekte

1 februari 2019 gestart

Onderzoeker

Dr. Corinne Horlings, dr. Nicol Voermans & prof. dr. Baziel van Engelen

Locatie

Radboudumc

Kosten

€ 243.075,-

Dr. Corinne Horlings

Dr. Corinne Horlings

Corinne Horlings is neuroloog in opleiding in het Radboudumc. Daarnaast doet ze onderzoek naar de spierziekte FSHD.

Onderzoek naar FSHD

Activatie en spreiding van DUX4 bij FSHD
Activatie en spreiding van DUX4 bij FSHD

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Collecteren

Elk jaar gaan er duizenden collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd.