• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Genoomchirurgie voor de ziekte van Duchenne

Genoomchirurgie voor de ziekte van Duchenne

Terug naar alle lopende onderzoeken

Zeer recent is een nieuwe, veelbelovende techniek ontdekt waarmee het DNA relatief gemakkelijk kan worden aangepast. In dit onderzoek zal deze techniek worden toegepast bij de ziekte van Duchenne. De onderzoekers zullen in spierstamcellen van Duchenne-patiënten de erfelijke fout repareren.

Achtergrond van het onderzoek

Gentherapie biedt nieuwe mogelijkheden om erfelijke aandoeningen, zoals de ziekte van Duchenne, te genezen. Mensen met de ziekte van Duchenne hebben een erfelijke afwijking in het gen dat dystrofine produceert. Dit eiwit zorgt voor de stevigheid van de spiercellen waaruit onze spieren bestaan. Met gentherapie kan een defect gen worden vervangen of gerepareerd. Voor de overdracht van het benodigde gen of ‘gereedschap’ naar lichaamscellen worden vaak aangepaste virussen gebruikt.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om nieuwe virussen te ontwikkelen die gebruikt kunnen worden voor gentherapie. Belangrijk hierbij is dat ze de functie van andere genen niet verstoren. De onderzoekers zullen op twee manieren proberen de erfelijke fout in spierstamcellen van Duchenne-patiënten te repareren. De eerste methode is om met een virus een ‘moleculaire schaar’ in de cel te brengen die het DNA zo knipt dat er een korter, maar functioneel dystrofine-eiwit wordt geproduceerd. De tweede manier is om met een virus een ‘moleculaire schaar’ en een goed dystrofine-gen in de cel te brengen. Hiermee kan het goede dystrofine-gen ingebouwd worden in het DNA en de rol van het defecte gen overnemen. Als deze methodes in het laboratorium werken, zouden ze in de toekomst als behandeling kunnen worden gebruikt.

Eindresultaten

In het onderzoek zijn efficiëntere middelen ontwikkeld om de ‘moleculaire schaar’ bij het DNA te krijgen. Daardoor kan het DNA specifieker worden geknipt. Daarnaast hebben de onderzoekers aangetoond dat de ‘moleculaire schaar’ via aangepaste virussen in de gekweekte spiercellen van Duchenne-patiënten kan worden afgeleverd. En vonden ze bewijs dat in de gerepareerde spiercellen een korter, maar functioneel dystrofine-eiwit wordt geproduceerd.

Over het onderzoek

Onderzoek
Behandelen van de spierziekte
Behandelen van de spierziekte

1 juni 2020 afgerond

Onderzoeker

Dr. Manuel Gonçalves

Locatie

LUMC

Kosten

€ 249.963,- (financiering mede door Spieren voor Spieren)

Dr. Manuel Gonçalves

Dr. Manuel Gonçalves

Manuel Gonçalves is moleculair bioloog in het LUMC. Hier doet hij onderzoek naar het ontwikkelen van technologieën om erfelijke fouten in het DNA te repareren.

Onderzoek naar ziekte van Duchenne

D-TERMINED: MRI als meetinstrument bij spierdystrofie
D-TERMINED: MRI als meetinstrument bij spierdystrofie

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Collecteren

Elk jaar gaan er duizenden collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd.