• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Gentherapie voor FSHD

Gentherapie voor FSHD

Terug naar alle lopende onderzoeken

Bij de spierziekte FSHD wordt een eiwit aangemaakt in de spieren dat hier niet thuis hoort en schade aanricht. In dit onderzoek wordt met gentherapie geprobeerd de aanmaak van dit eiwit stop te zetten.

Achtergrond van het onderzoek

In Nederland zijn er ongeveer 2000 mensen met FSHD. Bij deze spierziekte verliezen de spieren steeds meer kracht, waardoor mensen uiteindelijk in een rolstoel kunnen belanden. Helaas bestaat er voor FSHD nog geen medicijn. Wel is bekend hoe de ziekte ontstaat. Door een erfelijke fout wordt het eiwit DUX4 in de spieren aangemaakt. Dit eiwit hoort hier niet en veroorzaakt schade aan de spiercellen. Het onderdrukken van DUX4 zou dus een goede therapie kunnen zijn.

Doel van het onderzoek

In dit onderzoek wordt een innovatieve gentherapie-toepassing, base editing, getest die de aanmaak van DUX4 in de spieren zou kunnen voorkomen. De onderzoekers richten de gentherapie namelijk op een signaal in het DNA dat ervoor zorgt dat DUX4 wordt aangemaakt. En zonder DUX4 krijg je geen FSHD. De onderzoekers testen hun therapie in spiercellen van patiënten en in een model voor de ziekte. Ze verwachten dat deze nieuwe gentherapie zal leiden tot een permanente onderdrukking van de DUX4-aanmaak zonder ernstige bijwerkingen. Daarmee kan dit onderzoek de basis vormen van verder onderzoek naar toepassing in de patiënt.

Tussentijdse resultaten

Het afgelopen jaar hebben de onderzoekers in het laboratorium FSHD spiercellen gemaakt om de nieuwe therapie in de volle breedte te kunnen testen. Daarnaast hebben de onderzoekers de stoffen die ze gebruiken voor deze behandeling verbeterd en laten zien dat de optimalisatie leidt tot het gewenste effect in de cellen in het laboratorium. Het komende jaar zullen de onderzoekers de resultaten verder bestuderen om na te gaan of deze therapie ervoor kan zorgen dat deze cellen zich weer gaan gedragen en eruitzien als normale, gezonde spiercellen.

Over het onderzoek

Onderzoek
Behandelen van de spierziekte
Behandelen van de spierziekte

1 oktober 2021 gestart

Onderzoeker

Prof. dr. Silvère van der Maarel & prof. dr. Baziel van Engelen

Locatie

LUMC

Kosten

€ 277.508,-

Prof. dr. Silvère van der Maarel

Prof. dr. Silvère van der Maarel

Silvère van der Maarel is humaan geneticus in het LUMC. Hier doet hij onderzoek naar de rol van genetica en epigenetica bij de spierziekte FSHD.

Onderzoek naar FSHD

Activatie en spreiding van DUX4 bij FSHD
Activatie en spreiding van DUX4 bij FSHD

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Collecteren

Elk jaar gaan er duizenden collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd.