• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Gentherapie voor mitochondriële myopathie

Gentherapie voor mitochondriële myopathie

Terug naar alle lopende onderzoeken

Mitochondriële myopathie is een groep van spierziekten waarbij de energievoorziening van de spieren is verstoord. Helaas zijn hier nog geen goede behandelingen voor. Onderzoekers in het UMC Utrecht hopen met gentherapie een eerste stap te zetten richting een behandeling voor mensen mitochondriële myopathie. 

Achtergrond van het onderzoek

Spieren gebruiken veel energie en zijn daarom sterk afhankelijk van mitochondriën, de energiefabriekjes van onze cellen. Mitochondriën hebben hun eigen DNA – mitochondrieel DNA. Bij mensen met mitochondriële myopathie is deze energieproductie verstoord. Dit wordt vaak veroorzaakt door een fout in het mitochondrieel DNA. Een goede behandeling is er nog niet. Recent is een technologie ontwikkeld om mitochondrieel DNA aan te passen. Met deze vorm van gentherapie kunnen niet alleen mitochondriële aandoeningen onderzocht worden, maar biedt het ook nieuwe aanknopingspunten voor het ontwikkelen van een therapie.  

Doel van het onderzoek

Met dit onderzoek willen de onderzoekers gentherapie tegen de meest voorkomende fout in het mitochondriële DNA ontwikkelen en deze testen in spier- en zenuwcellen. De onderzoekers willen weten of het repareren van de fout de energieproductie en specifieke functies, zoals het kloppen van hartcellen en de signalering door zenuwcellen, hersteld. Daarnaast zal in het lab het volledige DNA onderzocht worden om te controleren of de gentherapie alleen maar corrigeert op de juiste plek en niet op ongewenste locaties in het DNA. 

Tussentijdse resultaten

Dit onderzoek is nog niet gestart. 

Over het onderzoek

Onderzoek
Behandelen van de spierziekte
Behandelen van de spierziekte

Dit onderzoek is nog niet gestart

Onderzoeker

Dr. Martijn Koppens

Locatie

UMC Utrecht

Kosten

€ 200.000,-

Dr. Martijn Koppens

Dr. Martijn Koppens

Martijn Koppens is medisch biotechnoloog in het UMC Utrecht. Hier doet hij onderzoek naar de spierziekte mitochondriële myopathie.

Onderzoek naar mitochondriële myopathieën

Een nieuw target voor de behandeling van mitochondriële myopathie
Een nieuw target voor de behandeling van mitochondriële myopathie

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Collecteren

Elk jaar gaan er duizenden collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd.