Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Ontwikkeling van nauwkeurige genreparatie voor de ziekte van Duchenne

De ziekte van Duchenne wordt veroorzaakt door een genetische afwijking in het dystrofine-gen. Er is nog geen therapie beschikbaar die de genetische oorzaak van de spierziekte aanpakt. In dit onderzoek worden verschillende gentherapie-technieken in het laboratorium getest, met als doel de genetische fout te corrigeren.

Achtergrond van het onderzoek

De ziekte van Duchenne is een ernstige progressieve spierziekte die wordt veroorzaakt door genetische fouten in het DNA, in het dystrofine-gen. Hierdoor maken mensen met Duchenne geen dystrofine-eiwit aan. Dit heeft grote gevolgen. Het dystrofine-eiwit zorgt voor de stevigheid van de spieren en zonder dit eiwit worden de spieren al op vroege leeftijd aangetast. Mensen met Duchenne belanden hierdoor rond hun twaalfde in een rolstoel en zijn hun rond hun twintigste afhankelijk van beademing. Op dit moment is de behandeling voor Duchenne symptomatisch. Er is nog geen therapie gevonden die het genetische probleem aanpakt.

Doel van het onderzoek

In dit onderzoek worden nieuwe technieken ontwikkeld voor het gericht corrigeren van dystrofine-fouten. Het doel is de productie van het dystrofine-eiwit te herstellen. De technieken die worden gebruikt zijn nog specifieker dan de huidige techniek (CRISPR/Cas9). Hierbij maken de onderzoekers gebruik van een uniek toedieningssysteem dat als voordeel heeft dat alle componenten voor de correctie gezamenlijk worden toegediend. Daarmee voorkom je dat cellen niet alle nodige componenten krijgen die voor de correctie nodig zijn. Dit alles zullen de onderzoekers testen in cellen. De meest veelbelovende technieken zullen vervolgens getest worden in een ziektemodel.

Tussentijdse resultaten

In het eerste jaar hebben de onderzoekers de individuele componenten voor de correctie ontwikkeld. Deze hebben ze vervolgens gecombineerd en ze zijn nu bezig het correctiesysteem te testen in gekweekte spiercellen van patiënten. De eerste resultaten laten zien dat de gezamenlijke levering van de componenten in de spiercellen leidt tot een leesbaar dystrofine-gen. Het komende jaar zullen de onderzoekers het nieuwe correctiesysteem verder testen en onderzoeken hoeveel dystrofine-eiwit er na correctie wordt aangemaakt.

Over het onderzoek

Onderzoek
Behandelen van de spierziekte
Behandelen van de spierziekte

1 juli 2021 gestart

Onderzoeker

Dr. Manuel Gonçalves & prof. dr. Annemieke Aartsma-Rus

Locatie

LUMC

Kosten

€ 272.339,-

Dr. Manuel Gonçalves

Manuel Gonçalves is moleculair bioloog in het LUMC. Hier doet hij onderzoek naar het ontwikkelen van technologieën om erfelijke fouten in het DNA te repareren.

Onderzoek naar ziekte van Duchenne

Gentherapie voor de ziekte van Duchenne

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Elk jaar gaan er ruim 28.000 collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd!

Een actie starten

Een actie opzetten kost maar één minuut, en wij helpen je graag om je actie tot een succes te maken.

Doneren

Met jouw steun kunnen we meer wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten financieren.