
Dr. Rick Wansink
Rick Wansink is celbioloog in het Radboudumc. Hij doet al sinds 1998 onderzoek naar de spierziekte myotone dystrofie. Hierbij richt hij zich op het ontrafelen van het ziektemechanisme en het ontwikkelen van een medicijn.
Myotone dystrofie wordt veroorzaakt door een herhaling in het DNA, waardoor een schadelijk molecuul wordt geproduceerd. Het doel van dit onderzoek is om het verband tussen de herhaling en het ziektebeloop beter te begrijpen. Daarnaast willen de onderzoekers weten hoeveel van het schadelijke molecuul verwijderd moet worden om een positief effect te hebben.
Myotone dystrofie is een erfelijke spierziekte die wordt veroorzaakt doordat een bepaald stukje van het erfelijke materiaal te vaak herhaald wordt. Deze herhaling leidt tot de productie van een molecuul, een RNA-molecuul, dat schadelijk is voor de spiercellen. Hoe langer de herhaling in het DNA is, hoe ernstiger de ziekte. Het verwijderen van het schadelijke RNA zou een goede therapie kunnen zijn. Maar hoe dit het beste aangepakt kan worden is nog onduidelijk.
Het doel van dit onderzoek is te achterhalen waarom het RNA van een patiënt met een lange herhaling schadelijker is dan dat van iemand met een korte herhaling. Daarnaast willen de onderzoekers weten wat de minimale hoeveelheid RNA is die mensen ziek maakt. Met andere woorden, hoeveel van het schadelijke RNA moet verwijderd worden om een positief effect te hebben voor een patiënt? De onderzoekers zullen hiervoor spiercellen van een patiënt behandelen met de zogenaamde ‘moleculaire schaar’, een techniek waarmee heel specifiek in het DNA kan worden geknipt.
De onderzoekers hebben met behulp van de moleculaire schaar (CRISP-Cas) cellijnen gemaakt met herhalingen van verschillende lengtes die ze in dit onderzoek kunnen gebruiken. Daarnaast zijn ze in een parallel project erin geslaagd om de hoeveelheid schadelijk RNA in spiercellen van patiënten te verhogen om vervolgens de effecten daarvan te bestuderen. Dezelfde methode hebben ze ook gebruikt om de hoeveelheid RNA te verlagen, zodat ze kunnen bepalen hoeveel vermindering er nodig is om een therapeutisch effect te laten zien. Het lijkt erop dat een verlaging van het RNA tot een stapsgewijze vermindering leidt in de daaropvolgende processen. Ten slotte zijn de onderzoekers bezig om een 3D-spier te kweken van cellen van patiënten. Deze techniek is met steun van het Spierfonds ontwikkeld door onderzoekers in het Erasmus MC en LUMC.
Dr. Rick Wansink & dr. Frank Walboomers
Radboudumc
€ 250.000,-
Rick Wansink is celbioloog in het Radboudumc. Hij doet al sinds 1998 onderzoek naar de spierziekte myotone dystrofie. Hierbij richt hij zich op het ontrafelen van het ziektemechanisme en het ontwikkelen van een medicijn.