• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Spiermetabolisme in actie bij metabole myopathieën

Spiermetabolisme in actie bij metabole myopathieën

Terug naar alle lopende onderzoeken

Dankzij steun van het Spierfonds is het nu mogelijk om werkende 3D-spiertjes te maken uit patiëntcellen. In dit onderzoek gaan de onderzoekers de stofwisseling bij metabole myopathie onderzoeken in 3D-spiertjes van hart- en skeletspieren.

Achtergrond van het onderzoek

Metabole myopathieën zijn erfelijke spierziekten die veroorzaakt worden door een probleem in de stofwisseling in de spieren. Het probleem wordt veroorzaakt door een erfelijke fout waardoor de spieren te weinig energie krijgen. Het te kort aan energie leidt tot ernstige symptomen, zoals spierzwakte en hartproblemen.

Voor het testen van behandelingen is het nodig om een goed model te hebben waarin de stofwisseling zoveel mogelijk lijkt op die van (hart)spierweefsel in patiënten. Eerder werd onderzoek naar metabole myopathieën verricht in gekweekte spiercellen in een petrischaaltje. Tot nu. Dankzij steun van het Spierfonds is het nu mogelijk om werkende 3D-spiertjes te maken uit patiëntcellen. Deze spiertjes kunnen samentrekken en ontspannen. De onderzoekers verwachten daardoor dat de stofwisseling in deze 3D-spiertjes beter vergelijkbaar is met die van echte spieren.

Doel van het onderzoek

In dit onderzoek gaan de onderzoekers de stofwisseling onderzoeken in 3D-spiertjes van hart- en skeletspieren, met de metabole myopathie PGM1-deficiëntie als modelziekte. Ze verwachten te ontdekken wat er precies misgaat in de functie van de spieren tijdens aanspannen en ontspannen. Op basis hiervan zullen ze een aantal behandelingen (bijvoorbeeld met energiesupplementen) testen om de stofwisseling in de spieren te verbeteren.

Tussentijdse resultaten

Dit onderzoek is recent gestart.

Over het onderzoek

Onderzoek
Begrijpen van de spierziekte
Begrijpen van de spierziekte

1 november 2022

Onderzoeker

Prof. dr. Dirk J. Lefeber

Locatie

Radboudumc

Kosten

€ 280.000,-

Prof. dr. Dirk J. Lefeber

Prof. dr. Dirk J. Lefeber

Dirk Lefeber is klinisch biochemisch geneticus in het Radboudumc. Hij doet onderzoek naar ziekten waarbij de glycosylering defect is, waaronder dystroglycanopathieën, een groep erfelijke spierdystrofieën.

Onderzoek naar metabole myopathieën

Gentherapie voor mitochondriële myopathie
Gentherapie voor mitochondriële myopathie

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Collecteren

Elk jaar gaan er duizenden collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd.