• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Targeting van mogelijke geneesmiddelen voor myotone dystrofie

Targeting van mogelijke geneesmiddelen voor myotone dystrofie

Terug naar alle lopende onderzoeken

Er worden momenteel mogelijke geneesmiddelen voor myotone dystrofie ontwikkeld in het laboratorium. Deze middelen moeten echter wel op de juiste plaatsen in het lichaam terechtkomen. In dit onderzoek zal met bepaalde signalen geprobeerd worden de middelen te targeten naar de juiste plaats.

Achtergrond van het onderzoek

Myotone dystrofie wordt veroorzaakt door een erfelijke fout, waardoor een toxisch molecuul wordt aangemaakt in de spieren. De onderzoekers zijn enkele jaren geleden gestart met onderzoek naar de ontwikkeling van een moleculaire therapie voor de ziekte. Het idee achter deze therapie is dat het schadelijke molecuul uit het lichaam wordt verwijderd. Er zijn inmiddels enkele middelen gevonden die in modellen voor de ziekte inderdaad werken. De volgende stap in het onderzoek is ervoor zorgen dat deze middelen op de plaats van bestemming komen in het hele lichaam, voornamelijk in de spieren, het hart, en de hersenen.

Doel van het onderzoek

In dit onderzoek worden geavanceerde biochemische technieken gebruikt om de mogelijke geneesmiddelen in de juiste cellen te krijgen. De onderzoekers zullen dit doen door een bepaald signaal te koppelen aan de middelen en deze vervolgens te testen in modellen voor myotone dystrofie. De resultaten van dit onderzoek leiden hopelijk tot een grotere kans op succes voor een moleculaire therapie voor myotone dystrofie.

Eindresultaten

De onderzoekers hebben in dit onderzoek meer inzicht gekregen in de activiteit en de opname van de mogelijke geneesmiddelen. Zo ontdekten ze welke concentratie geneesmiddel nodig is om een gewenst effect te krijgen. Daarnaast stelden ze vast welke variant van het geneesmiddel het meest geschikt is voor de behandeling van myotone dystrofie. De resultaten van dit onderzoek zijn van belang voor verdere ontwikkeling van een medicijn voor myotone dystrofie.

Over het onderzoek

Onderzoek
Behandelen van de spierziekte
Behandelen van de spierziekte

1 januari 2019 afgerond

Onderzoeker

Dr. Rick Wansink & prof. dr. Roland Brock

Locatie

Radboudumc

Kosten

€ 250.000,- (cofinanciering Spieren voor Spieren)

Dr. Rick Wansink

Dr. Rick Wansink

Rick Wansink is celbioloog in het Radboudumc. Hij doet al sinds 1998 onderzoek naar de spierziekte myotone dystrofie. Hierbij richt hij zich op het ontrafelen van het ziektemechanisme en het ontwikkelen van een medicijn.

Onderzoek naar myotone dystrofie

Variabele spierproblemen bij myotone dystrofie
Variabele spierproblemen bij myotone dystrofie

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Collecteren

Elk jaar gaan er duizenden collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd.